Τα άκουσαν οι βουλευτές για τα αμπελοπούλια

ΚΥΠΡΟΣ: Στη θέση τους έβαλε τούς βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας της Κύπρου, Παντελής Χατζηγέρου, στους οποίους εξήγησε πως οι περί προστασίας και διαχείρισης άγριων πτηνών και θηραμάτων νόμοι είναι από τους καλύτερους και αυστηρότερους και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν οι περισσότερες από τις αλλαγές που προτείνουν οι βουλευτές. Η συζήτηση έγινε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και επικεντρώθηκε στις τροποποιητικές προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν.

Ο κ. Χατζηγέρου λοιπόν έδωσε και παραδείγματα στους βουλευτές, σε μια προσπάθεια να τους αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα που έχει ο νόμος. Εξήγησε πως φέτος αυξήθηκαν οι κυνηγοί οι οποίοι «έβγαλαν» άδεια κυνηγίου. Υπήρξαν όπως είπε 1.500 νέες άδειες κυνηγίου.

«Πιστεύουμε πως αυτοί οι κυνηγοί πήγαιναν κυνήγι χωρίς να έχουν άδεια. Τώρα με τα πρόστιμα που υπάρχουν, δεν τους αφήνουμε περιθώρια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πριν από μερικούς μήνες όταν πήγαινε κάποιος σε περιοχές που παραδοσιακά παγιδεύουν αμπελοπούλια νόμιζε πως ήταν «σε ζωολογικό κήπο από τα μηχανάκια που υπήρχαν και τα οποία μιμούνταν τις φωλιές πουλιών». Τώρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, ανέφερε. Ενημέρωσε ακόμα τους βουλευτές πως έχουν εκδοθεί 66 εξώδικα και το ποσό ανέρχεται στις 260 χιλιάδες ευρώ. Έχει ήδη καταβληθεί το 62% του ποσού, ένα ποσοστό 20% θα οδηγηθεί στο δικαστήριο και εκκρεμεί η πληρωμή του 20%.

Πηγή: http://politis.com.cy

«Κίνδυνος για χαλάρωση νόμων υπέρ κυνηγών και παγιδευτών»

Λαθροθηρία, παράνομη παγίδευση, καταπάτηση περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτά φαίνεται, σύμφωνα με δελτίο Τύπου οικολογικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και οι Φίλοι της Γης Κύπρου,  να προωθούν συγκεκριμένοι βουλευτές με μια σειρά προτάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση του νόμου των πουλιών με σκοπό την ικανοποίηση μερίδας κυνηγών και παγιδευτών, οι οποίες κάθε άλλο παρά την προστασία των άγριων πουλιών έχουν ως στόχο.

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, οι συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συζητηθούν σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αγνοούν παντελώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και φέρνουν την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι συγκεκριμένες προτάσεις βουλευτών είναι αποτέλεσμα πρόσφατων πιέσεων από μερίδα κυνηγών και παγιδευτών και αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους» σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνονται, σύμφωνα πάντα με τις οικολογικές οργανώσεις, τα εξής:

· Μείωση του εξώδικου πρόστιμου σε €200 για το αδίκημα της παράνομης κατοχής συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών, μεταξύ αυτών το αμπελοπούλι, ο μελισσοφάγος, ο κοκκινολαίμης κ.ά. που θηρεύτηκαν παράνομα με νόμιμα μέσα π.χ. κυνηγετικό όπλο, ή με παράνομα μέσα όπως ξόβεργα, προωθώντας έτσι την παράνομη θήρευση αυτών των προστατευόμενων αποδημητικών ειδών.

· Να γίνει ‘αδίκημα’ η τυχόν παρεμπόδιση της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κυνηγούς να καταγγέλλουν άλλα πρόσωπα με το πρόσχημα ότι επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους ‘εκ προθέσεως’.

· Δυνατότητα να δίνεται άδεια εκπαίδευσης σκύλων για τους μήνες Μάρτιο με Μάιο, προκαλώντας τεράστια ενόχληση στα πουλιά κατά την περίοδο φωλεοποίησης τους.

· Νομιμοποίηση κατοχής θηράματος ολόχρονα (αντί για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου), προωθώντας και ευνοώντας έτσι τη λαθροθηρία.

· Δυνατότητα διακανονισμού πληρωμής εξωδίκου σε δόσεις όταν αυτό υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, μειώνοντας και αποδυναμώνοντας έτσι τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των εξωδίκων μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

«Πρόκειται για τις χειρότερες προτάσεις νόμου που έχουμε δει ποτέ για συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με τον Νόμο περί προστασίας και διαχείρισης αγρίων πτηνών», δήλωσε ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. «Αντί οι βουλευτές μας να καταθέτουν προτάσεις νόμων που να διασφαλίζουν την προστασία και διαχείριση των πουλιών, προωθούν προτάσεις νόμου σε κλειστές συνεδρίες οι οποίες ευνοούν τη λαθροθηρία και την παράνομη παγίδευση και καταπατούν την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε το ευρύτερο κοινό να αφυπνιστεί και να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτές τις καταστροφικές προτάσεις» πρόσθεσε.

«Είμαστε μάρτυρες σε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου όσο αφορά την προστασία της φύσης, με προτάσεις νόμου που δεν οριοθετούν την κυνηγετική δραστηριότητα, και δεν προωθούν αποτρεπτικές χρηματικές ποινές σε παράνομες δραστηριότητες. Πότε σε άλλο κράτος η διέλευση στη φύση «αστυνομεύεται» από κυνηγούς που υποστηρίζουν ότι ο απλός κόσμος που απολαμβάνει τη φύση παρεμποδίζει την κυνηγετική δραστηριότητα και επηρεάζει το θήραμα. Η φύση είναι δικαίωμα όλων’, δήλωσε η Νατάσα Ιωάννου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Φίλοι της Γης Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: