ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ή αλλιώς «Τ’ είχες, Γιάννη; Τ’ είχα πάντα»!

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας Δασολόγων Δ.Υ. για τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (π.δ. 132/2017).

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ή αλλιώς «Τ’ είχες, Γιάννη; Τ’ είχα πάντα»!

Εδώ και δύο χρόνια είχε ήδη διαφανεί η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος να συγκρουστεί με τις μνημονιακές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που είχαν φέρει δραστικές περικοπές στα οργανογράμματα των υπουργείων. Τα περιθώρια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών ήταν ήδη περιγεγραμμένα στις μνημονιακές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μόνο μερεμέτια ήταν επιτρεπτά.

Με δεδομένα έστω αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, ο νέος οργανισμός του ΥΠΕΝ, που θεσμοθετήθηκε με το ΠΔ 132/1017 φαίνεται ότι επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση των τομέων που εποπτεύει το Υπουργείο, διατηρώντας τον τομέα των δασών σε ρόλο παρία, στον οποίο τον είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φτάνοντας στο σημείο να αναιρεί ακόμα και νομοθετημένες από την ίδια την Κυβέρνηση δομές. Παράλληλα αποσιωπείται και κάθε διακηρυγμένη θέση για ενιαία Δασική Υπηρεσία αφού στο άρθρο 1 που αφορά την αποστολή του Υπουργείου, διατρανώνεται ο επιτελικός και συντονιστικός του ρόλος σε κάθε τομέα που εποπτεύει.

Για να είμαστε δίκαιοι, με τον νέο οργανισμό, συγκροτείται Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, στην οποία υπάγονται πλέον η Γεν. Δ/νση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και η Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, και διαχωρίζονται οι παραπάνω τομείς από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, όπως αδιανόητα είχαν τεθεί με το ΠΔ 100/2014, γεγονός που χαιρετίζουμε. Ωστόσο θυμίζουμε ότι ο τομέας των δασών (2010-2014) άνηκε στην Ειδική Γραμματεία Δασών ενώ παλαιότερα (μέχρι το 1997) εντάσσονταν στη Γενική Γραμματεία Δασών του Υπ. Γεωργίας και περιλάμβανε έξι Δ/νσεις και πλήθος τμημάτων.

Η ακρωτηριασμένη όμως Κεντρική Δασική Υπηρεσία, όπως προέκυψε από τις προκρούστειες πολιτικές που εφαρμόστηκαν το 2014 και οι οποίες όπως φαίνεται, δεν αμφισβητούνται, κλήθηκε -από τη σημερινή κυβέρνηση- να σηκώσει το βάρος του συντονισμού της ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 50% της χώρας και να συντονίσει και σχεδιάσει και την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών για όλη τη χώρα μέχρι το 2020. Ένα έργο τιτάνιο μεν, θεμελιώδες δε για την υπεράσπιση και ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου αλλά και βασικό έργο υποδομής εθνικής σημασίας.

Και ενώ με τον ν.4389/2016 θεσμοθετήθηκε το ελάχιστο, δηλαδή η σύσταση Τμήματος Δασικών Χαρτών ώστε να καλύψει στοιχειωδώς το κενό που άφησε η κατάργηση της Δ/νσης Δασικών Χαρτογραφήσεων, με τον παρόντα Οργανισμό, το τμήμα αυτό συγχωνεύτηκε σε ένα υπερ-τμήμα που καλύπτει αρμοδιότητες Διεύθυνσης και θυσιάστηκε στο βωμό αλλότριων σκοπιμοτήτων για τον κατακερματισμό και τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων μεταξύ φυσικού και δασικού περιβάλλοντος (άραγε το δασικό περιβάλλον δεν είναι φυσικό;) και την εν τέλει πλήρη αποδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας. «Τ’ είχες, Γιάννη; Τ’ είχα πάντα» δηλαδή. 

Δηλώνουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά και προς πάσα κατεύθυνση:

Η αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας σε ΕΝΙΑΙΑ ΔΟΜΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ είναι η μόνη αποδεκτή επιλογή για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, προς όφελος της κοινωνίας.

Νοέμβριος 2017

.
.
.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: