Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το 2ο σεμινάριο για κυνηγόσκυλα

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 55 κυνηγών από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 το 2οκατά σειρά Σεμινάριο Α’ Βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων και τραυματισμών των κυνηγετικών σκύλων, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χανίων.

Στόχος και των δύο σεμιναρίων -τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE» το οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη- ήταν αρχικά να εξοικειώσει τους κυνηγούς του νησιού με τα προβλήματα υγείας, τραυματισμών, δηλητηριάσεων και ασθενειών που αντιμετωπίζουν τα κυνηγόσκυλά τους τόσο εκτός όσο και κατά τη διάρκεια του κυνηγιού και δευτερευόντως να τους δώσει κάποια στοιχεία πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Ειδικά για τα θέματα πρόληψης που σχετίζονται με την ορθή διατροφή, διαμονή και προληπτική ιατρική παρουσίασε η κτηνίατρος Χανίων κα Μαρία Καμπουράκη, η οποία επέστησε την προσοχή στους συμμετέχοντες σχετικά με κοινές ασθένειες των ζώων που θα μπορούσαν να αποφεύγονται εφόσον τηρείται σχολιαστικά ο κτηνιατρικός έλεγχος και ο εμβολιασμός των σκυλιών.

Λεπτομερή αναφορά στις πιο συχνές στη χώρα μας και επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή των κυνηγόσκυλων αλλά και να μεταφερθούν και στον άνθρωπο, έκανε η κτηνίατρος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κα Κατερίνα Χουλιαρά. Ειδικά για το πρόγραμμα επιτήρησης και διερεύνησης της γρίππης των πτηνών στην ΠΕ Χανίων, ζήτησε τη συνδρομή των κυνηγών στην ενημέρωση της υπηρεσίας, εφόσον εντοπίσουν νεκρό ή αδύναμο άγριο πτηνό με συμπτώματα γρίππης ενώ ιδιαίτερη επισήμανση έκανε και στο θέμα της λύσσας.

Ο κ. Μανόλης Σουρανάκης, κτηνίατρος του Ηρακλείου, μίλησε για τα ατυχήματα που συχνά συμβαίνουν στα κυνηγόσκυλα κατά τις εξόδους στην ύπαιθρο, ειδικά όταν αυτά δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα. Κατάγματα, αλλεργίες, θερμοπληξία, ηλίαση, μικροτραυματισμοί, υπογλυκαιμίες μπορούν να αποφευχθούν εφόσον τα ζώα ελέγχονται κτηνιατρικά, σιτίζονται κανονικά και εκγυμνάζονται ανάλογα σε χώρους παρόμοιου ανάγλυφου και απαιτήσεων με αυτούς που πρόκειται να κυνηγήσουν εντέλει.

Ο κ. Σουρανάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηρίασης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στο πεδίο, καθώς όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί την τελευταία 20ετία τα σκυλιά είναι τα συχνότερα θύματα χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Πρακτική η οποία πλήττει όμως και την άγρια πανίδα του νησιού, με σημαντικές απώλειες στα αρπακτικά και πτωματοφάγα πτηνά της Κρήτης, όπως παρουσίασε ακολούθως το θέμα ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, βιολόγος του ΠΚ-ΜΦΙΚ. Τόσο η έκθεση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο όσο και των άγριων ή οικόσιτων ζώων που δηλητηριάστηκαν από την κατανάλωση αυτών των δολωμάτων, συνιστούν βραθυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταναλωθούν από άλλα ζώα ή και να προκληθεί δυστύχημα από την επαφή των δηλητηρίων από κάποιον πολίτη που πιθανά να θελήσει να τα απομακρύνει χωρίς να γνωρίζει την επικινδυνότητά τους.

Το μόνο όπλο αντιμετώπισης του φαινομένου που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Κρήτη, είναι η ίδρυση και πλήρης λειτουργία από τον Ιούλιο του 2016 της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ), η οποία επιχειρεί με δύο κλιμάκια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τις αυτοψίες που έχει πραγματοποιήσει η ΚΟΣ (170 περίπου) δείχνουν ότι στους δεκαέξι μήνες που επιχειρούν ο Γιάννης Γρηγοράκης με την Καρίνα και ο Σπύρος Νηστικάκης με τη Ντάικα, έχουν απομακρυνθεί από δασικές, χορτολιβαδικές, βοσκοτόπια, παραλιακές, αγροτικές, αστικές και ημιαστικές περιοχές περισσότερα από 285 δηλητηριασμένα δολώματα και 125 νεκρά ζώα, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περαιτέρω αλυσιδωτούς θανάτους. Η συντονίστρια της ΚΟΣ εκ μέρους του ΠΚ-ΜΦΙΚ κα Πόπη Μπαξεβάνη, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της καταγγελίας/αναφοράς εκ μέρους των ιδιοκτητών ζώων ή και των απλών πολιτών που αντιλαμβάνονται περιστατικά παράνομης δηλητηρίασης με φόλες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Αν και το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλες τις υπηρεσίες, δεν αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπισή του, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση του προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ποινικό αδίκημα, οι πολίτες αποφεύγουν να κινηθούν νομικά φοβούμενοι τη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφορία ή και την αντεκδίκηση εάν προχωρήσουν σε επώνυμη αναφορά. Η εναλλακτική λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι η χρήση της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές του έργου LIFE Natura Themis, με την οποία ο πολίτης μπορεί να αναφέρει το περιστατικό ανωνύμως, στέλνοντας απλώς φωτογραφικό υλικό και πιθανά σχόλια για το περιστατικό. Την αναφορά αναλαμβάνει να προωθήσει στην κατάλληλη υπηρεσία και να παρακολουθήσει την εξέλιξή της η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εταίρος του έργου LIFE Natura Themis και υπεύθυνη για τη λειτουργία της εφαρμογής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση της Καρίνας και του τρόπο δράσης της κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας, από τον χειριστή της ΚΟΣ Κλιμακίου Δυτικής Κρήτης κ. Γιάννη Γρηγοράκη, Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου. Τα δύο κλιμάκια που επιχειρούν στην Κρήτη ανήκουν πλέον  στη δύναμη της Α’ ΚΟΚΔ, η οποία συντονίζει και παρακολουθεί τις αυτοψίες, ενώ καταγράφει συστηματικά τα περιστατικά στην εθνική βάση δεδομένων που τηρεί ως συντονίστρια η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε σειρά ερωτήσεων προς τους κτηνιάτρους ενώ πραγματοποιήθηκε διανομή έντυπου και διαφημιστικού υλικού προς τους συμμετέχοντες, των έργων Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα δολώματα-Πρόγραμμα After-LIFE, LIFE Natura2000 Value Crete και LIFE Natura Themis.

Τα ηλεκτρονικά αρχεία των εισηγήσεων διατίθενται σε μορφή pdf στην παρούσα δημοσίευση.

Το ΠΚ-ΜΦΙΚ ευχαριστεί θερμά τον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Χανίων για την πρόσκληση και την οργάνωση του σεμιναρίου, τον Δήμο Χανίων για τη φιλοξενία, την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου για την άψογη όπως πάντα συνεργασία, τις εισηγήτριες και τους εισηγητές του σεμιναρίου για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους, και φυσικά τους συμμετέχοντες κυνηγούς για την παρουσία τους.

Συνημμένο Μέγεθος
PDF icon eisigisi_kabouraki_maria_1.12.2017.pdf 1.63 MB
PDF icon eisigisi_chouliara_katerina_1.12.2017.pdf 444.75 KB
PDF icon hmerida_dec17_pangeos.pdf 3.81 MB
PDF icon eisigisi_baxevani_popi_1.12.2017.pdf 7.97 MBΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: