«Ο Αρμαγεδδών των εντόμων»

Σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Γερμανία, ένας ηλικιωμένος κύριος προσέγγισε την τέντα, η οποία στην πραγματικότητα ήταν μια τεράστια παγίδα για έντομα. Κοιτώντας με τα γυαλιά του, ο 75χρονος συνταξιούχος χημικός είδε την πλαστική μπουκάλα που ήταν γεμάτη με οινόπνευμα και έντομα.

Στη συνέχεια, ο Χάινζ Σβαν συνέκρινε τι είχε βρει σε μια τέτοια παγίδα πριν από 20 χρόνια. Η μείωση ήταν τεράστια και φτάνει στο 75%, εξηγεί ο Σβαν, ο οποίος λατρεύει τις κάμπιες. Ανήσυχος από τα αποτελέσματα ο Σβαν έκανε παρόμοια πειράματα για πολλά χρόνια.

Σήμερα δημοσιοποιεί τα συμπεράσματα της μελέτης του. Τα νέα κυκλοφόρησαν στα πρωτοσέλιδα που κυριάρχησαν πηχυαίοι τίτλοι για τον «Αρμαγεδδώνα των Εντόμων». Οι πληθυσμοί των εντόμων που ελέγχθηκαν παρουσίαζαν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 75% μέσα σε τρεις δεκαετίες, γεγονός που εξηγεί γιατί κανείς δεν βρίσκει σήμερα τόσα λιωμένα ζουζούνια στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων. Χαμένη από τα βλέμματα των πολλών ήταν η πηγή των νέων, η Εντομολογική Ενωση Κρέφελντ, που βρίσκεται στη Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Η εργασία της Εντομολογικής Ενωσης δεν εξέπληξε τον Ντέιβ Γκούλσον, έναν ειδικό στις μέλισσες στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη που βασίστηκε στην εργασία της ομάδας.

Στη μελέτη τους οι Γερμανοί ειδικοί έψαξαν τι συμβαίνει σε 63 καταφύγια άγριας ζωής, κυρίως στην περιοχή γύρω από το Κρέφελντ. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μελέτη αντιπροσωπεύει τι συμβαίνει με τα έντομα σε τόπους όπως είναι η Βόρεια Αμερική, όπου οι μονοκαλλιέργειες και η χρήση παρασιτοκτόνων είναι διαδεδομένες.

Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο Κρέφελντ είναι ένας πραγματικός θησαυρός, όπως επισημαίνει η Τέζα Τσάρντκε, καθηγήτρια αγροοικολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκότινγκεν, τονίζοντας παράλληλα ότι οι χομπίστες που ασχολούνται με τα έντομα είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Τα περισσότερα μέλη αυτών των ενώσεων εντομολογίας είναι ηλικιωμένα και η τέχνη τους αλλά και το πάθος τους πεθαίνουν μαζί τους.

Ο Χάραλντ Εμπνερ, ειδικός στα παρασιτοκτόνα και πολιτικός του γερμανικού Πράσινου Κόμματος, τόνισε ότι είναι ίδιον των Γερμανών να συγκεντρώνονται και να κάνουν εργασίες για τους ομίλους τους. «Χωρίς τις παρατηρήσεις της ομάδας του Κρέφελντ, θα είχαμε μόνο παρατηρήσεις σχετικά με τα πιο καθαρά παρμπρίζ των αυτοκινήτων μας» ανέφερε ο Εμπνερ σε ηλεκτρονική του επιστολή. «Από την άλλη πλευρά, η απουσία ενδιαφέροντος από το κράτος είναι τρομακτική, κυρίως σε ένα κράτος όπου τα πάντα ελέγχονται και μετρούνται».

SALLY McGRANE / THE NEW YORK TIMES

http://www.kathimerini.gr

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: