Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ.: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η σημερινή. Ή μήπως όχι… Σε εναρμόνιση με τον διεθνή όρο “International Day of Forests”, σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασών!!!

Δεν είναι σκοπός μας να αναλωθούμε στην άτυπη διαμάχη που διαμορφώθηκε φέτος για το ποιος είναι ο ορθότερος χαρακτηρισμός της σημερινής ημέρας. Και αυτό γιατί η ουσία είναι μία… στη σημασία του όρου Δασοπονία περιλαμβάνεται η ασκούμενη στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας προστασία και διαχείριση του συνόλου των φυσικών οικοσυστημάτων που από την εν λόγω νομοθεσία προστατεύονται. Η δασοπονία λοιπόν περιλαμβάνει τη συνέργεια του ανθρώπου σε κάθε μορφή οικοσυστήματος που προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία, ήτοι δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, φρυγανικές εκτάσεις, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.

Όλα αυτά “γιορτάζονται” υπό το πρίσμα της Δασοπονίας.
Όλα αυτά γιορτάζουμε εμείς σήμερα.

Εμείς λέγοντας, εννοούμε τους Δασοπόνους, τους υπαλλήλους που εργάζονται με πάθος, μεράκι, αγάπη και πείσμα στη ρημαγμένη, κατακερματισμένη, αποδεκατισμένη, μίζερη οικονομικά και υλικοτεχνικά Δημόσια Δασική Υπηρεσία. Τους Δασοπόνους που από τα χρόνια των σπουδών τους εκπαιδεύονται μέσα στο δασικό περιβάλλον και αυτό τους εμφυσά μια απαράμιλλη ευαισθησία για το δασικό και εν γένει φυσικό οικοσύστημα. Τους Δασοπόνους που γαλουχούνται με την έννοια της αειφορίας.

Εμείς λοιπόν σήμερα γιορτάζουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί και αγαπάμε να κάνουμε. Να πονούμε τα “δάση”. Και επειδή τα καθημερινά εμπόδια στην άσκηση του λειτουργήματος μας είναι βασανιστικά πολλά, με το σημερινό εορτασμό δράττουμε την ευκαιρία να εκθειάσουμε τις ατέρμονες προσπάθειες όλων όσων εργάζονται στον επονομαζόμενο τομέα των Δασών, από όποιο πόστο κι αν βρίσκονται.

Όσα λάθη κι αν γίνονται από τις Κυβερνήσεις, όσες παραλείψεις, τρικλοποδιές, αδικίες ή προσχηματικές δικαιολογίες, η ουσία είναι μία.

Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας είναι μοναδικό, ιδιαίτερο, ανεκτίμητο, πανέμορφο. Και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα μάχονται για να το διαχειρίζονται σωστά και να το προστατεύουν ανεξαρτήτως των δυσχερειών. Και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητα λόγο εορτασμού!!!

Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων
Δημοσίων Υπαλλήλων

 


 ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: