Νομιμοποίηση των ορειβατικών καταφυγίων του Ολύμπου «Χρήστος Κάκαλος» και «Σπήλιος Αγαπητός»

Στην νομιμοποίηση των υφιστάμενων ορειβατικών καταφυγίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης: «Χρήστος Κάκαλος»  και «Σπήλιος Αγαπητός», με σκοπό να εξυπηρετούν την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειες – Τουρισμού.

Ορειβατικό Καταφύγιο  «Χρήστος Κάκαλος»

Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 2650 μέτρων, σε δημόσια δασική έκταση και εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στη θέση «Οροπέδιο Μουσών».

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αυτού είναι δύο κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 168,32 τ.μ., όπου το ένα είναι το ορειβατικό καταφύγιο και το άλλο αποτελεί συμπλήρωμα του πρώτου. Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται από το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που περνάει από τα χωριά Λιτόχωρο, Κοιλάδα Ενιπέα, Πριόνια, καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» και καταλήγει στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος».

Ορειβατικό Καταφύγιο  «Σπήλιος Αγαπητός»

Το ορειβατικό καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» βρίσκεται σε υψόμετρο 2100 μέτρων, σε δημόσια δασική έκταση και εντός των ορίων του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στη θέση «Μπαλκόνι» Ολύμπου.

Είναι δυναμικότητας 110 κλινών και οι κτιριακές εγκαταστάσεις αυτού συνιστούν συγκρότημα κτιρίων συνολικής δομημένης επιφάνειας 908 τ.μ., αποτελούμενο από τρία κτίρια. Το κτίριο υποδοχής «Σπήλιος Αγαπητός» (Ι), το ισόγειο κτίριο κοιτώνων «Σπήλιος Αγαπητός» (II) και το διώροφο κτίριο «Κώστας Ζολώτας». Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται από ορειβατικό μονοπάτι, που ξεκινάει από τη θέση Πριούλα Ολύμπου και καταλήγει στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός».

Η νομιμοποίηση των εν λόγω ορειβατικών καταφυγίων δίνεται με όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στις σχετικές ΚΥΑ. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων νομιμοποίησης τους ανατίθενται στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.

Σχετικές αποφάσεις:
ΚΥΑ 4658/14.03.2018 (Β´1145) Νομιμοποίηση Ορειβατικού Καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος» στο όρος Όλυμπος στη θέση Οροπέδιο Μουσών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
ΚΥΑ 4654/14.03.2018 (Β´1145) Νομιμοποίηση Ορειβατικού Καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στο όρος Όλυμπος στη θέση Μπαλκόνι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: