«Στον αέρα τα δασικά αυθαίρετα» – Ο προγραμματισμός ανάρτησης των δασικών χαρτών της Ανατολικής Αττικής

Εκτός προγραμματισμού βγαίνουν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική, αφού το νομικό – πολεοδομικό καθεστώς που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και η μη κατάθεση των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων οικισμού από 173 ΟΤΑ, δημιουργούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος αρχικά να σχεδίαζε πως θα είχαν αναρτηθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Λαύριο, ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προγραμματισμός

Οι επόμενες λοιπόν αναρτήσεις για το υπόλοιπο της Ανατολικής Αττικής, προγραμματίζονται:

* Για τα τέλη Ιουλίου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας.

* Για τα τέλη Αυγούστου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας και Κερατέας.

* Το φθινόπωρο του 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβιών-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Ερχονται…

Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο πρόκειται να αναρτηθούν χάρτες στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Ανω Λιόσια, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Λουτρόπυργο, Μαγούλα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο), Φυλή. Επίσης, αναμένονται το προσεχές διάστημα χάρτες σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ανατολική Αττική έχουν έως σήμερα κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Βαρνάβα, Γραμματικού και Καπανδριτίου ενώ έως το 2013 είχαν κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Δροσιάς, Κηφισιάς, Μαραθώνος, Πεντέλης και Ν. Πεντέλης. Οι τρέχουσες αναρτήσεις που έγιναν στις 2/3/2018 περιλαμβάνουν δασικούς χάρτες για τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Ν. Παλατιών, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού, Συκάμινου, Ωρωπού, με καταληκτική ημερομηνία για τις αντιρρήσεις την 28/06/2018 και την 18/07/2018 για κατοίκους του εξωτερικού.

Δεύτερη φάση

Οι διευθύνσεις δασών που παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν τη συμπληρωματική ανάρτηση ανήκουν στη δεύτερη «φουρνιά» που αντιστοιχεί στο 17% της χώρας και η ανάρτηση έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, δηλαδή το 9%, ξεκίνησε τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει χάρτες σε Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Χανιά, Σέρρες και Ζάκυνθο. Η μερική κύρωση των χαρτών αυτών τοποθετείται τον Ιούλιο του 2018 και η ολική τους κύρωση στις αρχές του 2019. Η δεύτερη φάση, το υπόλοιπο 8%, περιλαμβάνει ό,τι δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί στην Αττική.

Στο μεταξύ, οι 111 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων εξετάζουν τις αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι πολίτες ενώ το υπουργείο έχει δώσει τέσσερις με έξι μήνες περιθώριο, ούτως ώστε να εκδικάσουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών.

Διορία μέχρι 15 Μαΐου για τις οικιστικές πυκνώσεις

Στο κομμάτι των οικιστικών πυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η Ανατολική Αττική θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της ένα case study, καθώς εκεί υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς και πληθώρα περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η οριοθέτηση από τους δήμους των ορίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων της περιοχής τους είναι και οι δήμοι Αχαρνών, Παιανίας, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει τα μη θεσμικά σχέδια πόλεως, όπως ο Δήμος Παλλήνης, συμβάλλοντας αρνητικά και ταλαιπωρώντας ουσιαστικά τους δημότες τους κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Οπως είπε, στο νόμο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ -ο οποίος θα καθυστερήσει επίσης να κατατεθεί (ήταν για τον Μάρτιο, τελικά θα έρθει αρχές καλοκαιριού)- για τις οικιστικές πυκνώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διαδικασία ελέγχου των ορίων που δήλωσαν οι δήμοι και ενδεχόμενα σφάλματα δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.eleftherostypos.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: