Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Κύπρου ενόψει των εορτών του Πάσχα

ΚΥΠΡΟΣ: Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μαζί με τις ευχές για Καλό Πάσχα εκφράζει και τη βαθιά ανησυχία του για την παράνομη κοπή δέντρων που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή «Λαμπρατζιά».

Υπενθυμίζεται ότι για την κοπή δασικών και ορισμένων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη κοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι € 5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί.

Καλούνται οι Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό κοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

Προτρέπεται επίσης το κοινό όπως κατά τις διάφορες δραστηριότητες του στις εξοχικές κατοικίες και στο ύπαιθρο γενικότερα αποφεύγει τη χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση μας στην ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές απαγορεύεται. Για τους παραβάτες, η Νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι €25.000 ή φυλάκιση μέχρι 5 έτη ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επιπρόσθετα, προτρέπεται το κοινό όπως, κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και οι δύο ποινές μαζί.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112.

https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=1072#flatΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: