Οι «κυνηγοί» βοτάνων θερίζουν τον Γράμμο!

(Φωτό: Christos Toskos)

Σπάνια αρωματικά φυτά απειλούνται με εξαφάνιση, ολόκληρες πλαγιές στη Δυτική Μακεδονία και στην Ηπειρο αποψιλώνονται! Κάτοικοι της Αλβανίας αλλά και Ρομά κάνουν «επιδρομές», κατά τη διάρκεια των οποίων συλλέγουν παρανόμως τεράστιες ποσότητες από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα, γεντιανή και άλλα θεραπευτικά φυτά.

Η παράνομη συλλογή βοτάνων, κυρίως στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι μια ιστορία που έρχεται από το παρελθόν, όμως φαίνεται ότι πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παρά τις επισημάνσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για καταστροφή του φυσικού πλούτου.

Πίσω από την παράνομη συλλογή κρύβεται μια εμπορική δραστηριότητα με μεγάλο τζίρο: τα βότανα εξάγονται – κυρίως στη Γερμανία – έναντι σημαντικών εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι το «λουλούδι του Δαρβίνου», δηλαδή η πρίμουλα, ένα φυτό γνωστό για τις ηρεμιστικές και βρογχολυτικές του ιδιότητες, πωλείται αποξηραμένο έναντι υψηλής τιμής.

Οι συλλέκτες πωλούν εύκολα τα προϊόντα τους καθώς η Αλβανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φαρμακευτικών φυτών στον κόσμο και διατηρεί δεσμούς με αγορές που ζητούν βότανα, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εισάγουν το 70% των θεραπευτικών φυτών που καταναλώνουν από την Αλβανία.

Προχθές συνελήφθη στην περιοχή του Γράμμου ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας επειδή είχε αφαιρέσει 37,5 κιλά τσάι του βουνού, ενώ την περασμένη Παρασκευή αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου Καστοριάς συνέλαβαν έναν 55χρονο Αλβανό για παράβαση της δασικής νομοθεσίας: Είχε συλλέξει περίπου τέσσερα κιλά αρωματικών και θεραπευτικών φυτών.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε πρόσφατα προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα αθίγγανοι έχουν “ρημάξει” τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας. Εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια οι παραβατικοί επισκέπτες ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στη γειτονική χώρα ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά» αναφέρει ο Αμυράς. «Το εγκληματικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν τα κόβουν απλώς, αλλά τα ξεριζώνουν, με αποτέλεσμα να μην ξαναφυτρώνουν και να αφανίζονται. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει αφύλακτα σημεία. Επίσης, στον Γράμμο υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι “συλλέκτες”. Είναι εύκολη η πρόσβαση από τη γειτονική Αλβανία, καθώς κάποια χωριά απέχουν μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και οι παράνομοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι» προσθέτει.

Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι τα αρωματικά φυτά του Γράμμου έχουν σχεδόν εξαντληθεί και εξηγούν ότι το σκηνικό που έχει στηθεί εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς μαζί με τα θεραπευτικά βότανα οι παραβάτες συλλέγουν οποιοδήποτε φυτό υπάρχει κοντά, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Παρότι η συλλογή βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με άδεια από το τοπικό δασαρχείο για συγκεκριμένο είδος και συγκεκριμένη ποσότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο από την περιοχή των Πρεσπών συλλέγονται ετησίως περίπου πέντε τόνοι τσάι του βουνού. Τον περασμένο Μάιο είχε συλληφθεί στη Δροσοπηγή της Κόνιτσας 68χρονος Αλβανός που είχε συλλέξει δύο τσουβάλια με τη θαυματουργή πρίμουλα, ενώ 56χρονος ομοεθνής του είχε συλληφθεί καθώς μετέφερε με άλογα και μουλάρια δώδεκα τσουβάλια από διάφορα φυτά.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα ελληνικά βότανα είναι περιζήτητα καθώς περιέχουν περισσότερα βιοδραστικά συστατικά από τα βότανα άλλων χωρών, κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.

Πηγή: Κατερίνα Ροββά | http://www.tanea.gr/ΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτηση του αρθρου να δώσει τιμή/κιλό για το βότανο. Δεν αφυπνίζει ως προς το περιβάλλον.Μεγάλο μέρος του κόσμου το αντιλαμβάνεται “ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ,ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ”. Επίσης δεν δίνει στοιχεία για την απειλή της βιοποικιλότητας.

  • Έχετε δίκιο για την αναφορά στη τιμή.

  • H κατάστασις αὐτή δεν εἶναι τωρινή. …῞Οταν τελείωσε ὁ Β´Παγκόσμιος Πόλεμος εν ἔτει 1944 και αρχίσαμε να παίζουμε ἐμεῖς τα παιδιά τῆς γενιᾶς εκείνης, στις γειτονιές μας, ἐλεύθερα πια μέσα στο
   πράσινο, στα βότανα, στο χαμόμηλο, στo φασκόμηλο, στην ρίγανη κ.λ.π ὅπου μοσχοβολοῦσε ὁ τόπος, οἱ γονεῖς μας, οἱ συγγενεῖς μας, οἱ γείτονες 40- ριδες τότε μᾶς συνεβούλευσαν τι να προσέχουμε. Τά φίδα, τους σκορπιούς, ἀλλα προ παντων ὅλους ἐκείνους τους ξένους Γερμανούς, ῾Αλβανούς, Βουλγάρους πού ἐρχόντουσαν και καταλεηλατοῦσαν την Γή μας, τα βότανά μας…και μᾶς ἔλεγαν να προσέχουμε νά μην κλέψουν και ἐμᾶς τα παιδιά…ὄχι μόνον με προορισμό «το παιδομάζωμα
   αλλά και τα παιδιά πού ἔστελναν στην Αὐστρία για πειραματόζωα με τα φίδια προετοιμάζοντας τον
   πόλεμο στο ΒΙΕΤΝΑΜ. Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΙΣ των ἤτο μεγίστη με την λεηλασία των βοτάνων…Πέρασαν
   74 χρόνια και καμία κυβέρνησις δεν ἔλαβε κανένα μέτρο για να ἐμποδίσῃ αὐτην την λέλαπα…………

  • Είμαστε τελείως ανοργάνωτοι, Άλλα συγκινούσαν, επί δεκαετίες, τους Έλληνες υπηκόους και αυτούς που αυτοί εξέλεγαν για κυβερνήτες. Για τα βότανα θα σκάσουμε; Καμία οφσόρ ξέρετε πως να κάνουμε;
   Ερώτημα: Ξέρει κανείς πώς γίνεται η δίωξη των λαθροσυλλεκτών βοτάνων; Με βάση το βάρος της χλωρής ή της ξηράς μάζας; Η διαφορά είναι 1 προς 10! 500 κιλά αποξηραμένων βοτάνων είναι 5 τόνοι χλωρών!!! Βομβαρδιζόμαστε με ανακοινώσεις για κατασχεμένα κιλά, ας ξέρουμε αν είναι με το νερό ή χωρίς! Ας ξεκινήσει από αυτό η οργάνωση των υπηρεσιών!

 2. Στη δημοσιότητα έρχονται περιστατικά μόνο με αλλοδαπούς παραβάτες. Τους Έλληνες πατριώτες που ρημάζουν τα ελληνικά βουνά τους προστατεύουμε για να μην μας χαλάσει το αφήγημα των κακών γειτόνων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: