«Ξεμπλοκάρουν» ακίνητα, αποχαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές εκτάσεις

Ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί οριστική λύση σε ακίνητα που βρίσκονται, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, εντός οικισμών που στερούνται εγκεκριμένων ορίων καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές. Προϋπόθεση να έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια προ της 11ης.6.1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί. Οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν – σύμφωνα με μία από τις δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό – δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως χορτολιβαδικές ούτε θα απαιτείται βεβαίωση του δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια.

Ο αποχαρακτηρισμός χορτολιβαδικών εκτάσεων αφορά σε περιοχές που απώλεσαν τον χαρακτήρα τους πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος (11/6/1975) λόγω επεμβάσεων που έγιναν βάσει διοικητικής πράξης (π.χ. απόφαση νομάρχη), η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας. Έως σήμερα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπάρχει μόνο σε δάση και δασικές εκτάσεις που είχαν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα μετά από νόμιμες διοικητικές πράξεις, οι οποίες μάλιστα δεν κηρύσσονται και αναδασωτέες.

Νομιμοποίηση για “ιερά” κτίσματα σε Natura

Για τους βοηθητικούς χώρους ναών που εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις, συνεχίζουν τη λειτουργία τους για μια τριετία, εντός της οποίας οφείλουν να λάβουν την έγκριση επέμβασης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ή υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία), καθώς και τα πιστοποιητικά (ή την άδεια δόμησης) από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, όπου απαιτούνται. Κατά τη διάρκεια της τριετίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, κήρυξής τους ως αναδασωτέων, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και, εφόσον εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις και εγκρίσεις, οι πράξεις αυτές ανακαλούνται από τη δασική υπηρεσία.

Τα ίδια ισχύουν και για ναούς και τους βοηθητικούς χώρους, μετόχια, ησυχαστήρια, ιερές μονές με τους βοηθητικούς χώρους τους, παρεκκλήσια και ιερά προσκυνήματα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο www.tovima.gr

.

.

.

 



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading