Το Μουσείο πάει …σχολείο, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάσθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το ΕΚΒΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Περιφέρειας με το Μουσείο και τον πλούτο των συλλογών του, με την ελληνική φύση, τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητά της, αλλά και με τη φύση του τόπου τους.

Η εκπαιδευτική βαλίτσα με τίτλο «Το Μουσείο πάει σχολείο» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό φάκελο με ενημερωτικά κείμενα και κατάλληλα σχεδιασμένες δραστηριότητες για τα παιδιά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, επιλεγμένα δείγματα από τις Συλλογές του Μουσείου (φυτά, ορυκτά και απολιθώματα, κοχύλια και κοράλλια, ερπετά, πεταλούδες), ταινίες και παρουσιάσεις, επιλεγμένες εκδόσεις του Μουσείου, αφισέτες για ανάρτηση στην τάξη.

Για δύο εβδομάδες, από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2018, η εκπαιδευτική βαλίτσα ταξίδεψε στη Βοιωτία και την Εύβοια κι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 15 σχολεία, τα οποία έχουν τις λιγότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να επισκεφθούν το Μουσείο και να θαυμάσουν από κοντά τις συλλογές του. Τα σχολεία επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα με τις Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκε στους οικισμούς Σκούρτα, Κάστρο, Δαύλεια, Κυριάκι και Θίσβη της Βοιωτίας, καθώς και στους οικισμούς Μαρμάρι, Κριεζά, Πάλιουρα Διρφύων, Προκόπι και Άγιο Γεώργιο Λιχάδας Εύβοιας.

Η πιλοτική εφαρμογή περιλάμβανε την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και τη γνωριμία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την ελληνική φύση και τον πλούτο της μέσα από επιλεγμένα δείγματα των συλλογών του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, καθώς και δραστηριότητες βασισμένες στο θεατρικό παιχνίδι, τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι, οι οποίες υλοποιήθηκαν από την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, συνεργάτες του Μουσείου. Συνολικά συμμετείχαν 672 μαθητές και 88 εκπαιδευτικοί.

Μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, η εκπαιδευτική βαλίτσα «Το Μουσείο πάει σχολείο» παραδόθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από όπου τα σχολεία της περιοχής θα μπορούν να τη δανειστούν από τη νέα σχολική χρονιά για να αξιοποιήσουν στην τάξη το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΚΒΥ, Μαρία Κατσακιώρη, Κατερίνα Μπόλη, Τηλ. 2310 473320, ekby@ekby.gr

.

.

.ΚατηγορίεςUncategorized

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: