Γ. Καρέτσος: Θα πρέπει να μας απασχολήσει ο μαρασμός της Δασικής Υπηρεσίας

Eurokinissi

Για τις ακρότητες του μεσογειακού κλίματος παρά τη γενικότερη ηπιότητα του, για την ποιότητα των παράκτιων δασών που τα χαρακτήρισε «δημιουργήματα των πυρκαγιών», καθώς έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης, αλλά και τα προβλήματα με τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και την αποδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας μίλησε Στο Κόκκινο ο δασολόγος – ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Καρέτσος.

Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Καρέτσος εξήγησε ότι τα δάση αυτά «προήλθαν από τις πυρκαγιές» και έχουν τη δυνατότητα να αναγεννιόνται καθώς είναι «εξειδικευμένα». Σημείωσε πως σε δύο χρόνια από τώρα θα κριθεί αν πρέπει να γίνουν αναδασώσεις ή αν θα αφεθεί η περιοχή στη φυσική διαδικασία αναγέννησης του δάσους καθώς και ρίζες υπάρχουν και από τα κωνοφόρα δέντρα οι σπόροι.

Σημείωσε πως ο κόσμος που έχτισε τα σπίτια του μέσα στις δασικές περιοχές δεν είναι ενήμερος για το πως να τα προστατεύσει. Τόνισε ότι πολλές από αυτές τις περιοχές ήταν δημόσιες και έχουν καταπατηθεί και «αυτό το φαινόμενο δεν καταπολεμήθηκε εν τη γενέσει του».

Αναφέρθηκε στον μαρασμό της Δασικής Υπηρεσίας και στην υποστελέχωση της με αποτέλεσμα αυτό πλέον να έχει αντίκρισμα και στην υπολειτουργία των δασικών φυτωρίων, ενώ τόνισε ότι οι δασικές υπηρεσίες ασχολούνται με τους χαρακτηρισμούς των περιοχών και όχι με τη διαχείριση των δασών.

http://stokokkino.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: