Σ. Φάμελλος: Ειδικό σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών με αύξηση προσωπικού και πόρων στις δασικές υπηρεσίες

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και αυτό αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο την Ανατολική Αττική» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RealFm.

Είπε ότι στο παρελθόν, ο άνθρωπος συντηρούσε και προστάτευε τα δάση της χώρας, επειδή υπήρχε εργασία στο δάσος. “ Για να υπάρχει πρόληψη πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι στο δάσος και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή δασική υπηρεσία και εργασία επαγγελματιών στο δάσος. Οι νέοι και γενικά οι αγρότες έφυγαν από την ύπαιθρο, το δε Δημόσιο έχει “ αφυδατωθεί”, με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, εφόσον έφυγαν στελέχη και κόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς τις δασικές υπηρεσίες και φυσικά αναφέρομαι στις μνημονιακές πολιτικές. Υπήρξε τραγική μείωση κονδυλίων όσον αφορά την πρόληψη δασικών πυρκαγιών” τόνισε ο αν. υπουργός.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, υπογράμμισε ότι η επιπλέον ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με τους 5.066 εργαζόμενους έχει αποφασιστεί από το 2017 και όχι μετά τα τραγικά γεγονότα. Το ίδιο και η στρατηγική πρόληψης δασικής πυρκαγιάς, η οποία εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή τον Απρίλιο φέτος, επίσης πριν από τις πυρκαγιές: “Δεν τρέχουμε λοιπόν πίσω από τα γεγονότα. Αυτό που ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε, γιατί ήδη ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στη Βουλή και ολοκληρώνεται η διαβούλευση, είναι πρώτον ότι θα υπάρχει ειδικό σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών με αύξηση του προσωπικού και των πόρων για τις δασικές υπηρεσίες, σύγχρονα διαχειριστικά επιστημονικά εργαλεία και επιστροφή της εργασίας στο δάσος, γιατί οι υλοτόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι κ.λπ. προστατεύουν το δάση και τους έχουμε διώξει από αυτά. Δεύτερον, ετοιμάζουμε ένα ειδικό σχέδιο για τη μεικτή ζώνη δάσους κατοικίας, για το οποίο συντάσσονται νέες προδιαγραφές και λόγω της κλιματικής αλλαγής και ειδικά τοπικά σχέδια δράσης, προληπτικά και εκκένωσης, σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας”.

Επίσης ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις, συγκρούσεις αλλά και συμβάλλουν στις δασικές πυρκαγιές είναι αυτό των καταπατήσεων και της αυθαιρεσίας, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τους Δασικούς Χάρτες, ένα έργο που το ΥΠΕΝ προσπαθεί με ένταση και επιμονή να ολοκληρώσει από το 2016.

Όσον αφορά τις ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ανατολική Αττική και στις περιοχές που επλήγησαν, ο αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι πρώτον έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση των καμένων δέντρων και η μελέτη για τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Έχουν εγκριθεί οι δαπάνες για τις μελέτες και σύντομα θα ολοκληρωθούν. Στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι πριν από τον χειμώνα, γιατί το πιο σημαντικό είναι να προληφθούν η πλημμύρα και η διάβρωση στην περιοχή. Δεύτερον, στην Αττική έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες αντιπυρικής προστασίας των δασών, που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία. Επίσης, από τους 5.066 εργαζόμενους που τοποθετήθηκαν στις δασικές υπηρεσίες, ήδη στο Δασαρχείο Πεντέλης σήμερα δουλεύουν 33 άτομα. Τρίτον, επειδή σύμφωνα τον νόμο οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αντιπυρική προστασία και τις εργασίες καθαρισμού στα όρια των οικισμών και 100 μέτρα από αυτά, έχει δοθεί από το ΥΠΕΣ η αναγκαία χρηματοδότηση για την αντιπυρική προληπτική προστασία.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: