Δημόσια διαβούλευση… μιας πρότασης

Εδώ και 20 ημέρες η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (σχέδιο Υπουργικής Απόφασης) αναρτήθηκε στο opengov.gr και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με αυτή την υ.α. θεσμοθετείται για πρώτη φορά, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, εθνική δασική στρατηγική.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αποτελείται από 10 άρθρα και μέχρι τι στιγμή αυτή (Σάββατο 1/9 κι ώρα 13:15) έχουν κατατεθεί συνολικά 70 σχόλια. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι μια πρόταση στο άρθρο 3 μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.

Ποιά είναι αυτή η πρόταση; «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης». Από τα 70 σχόλια που έχουν κατατεθεί, τα 61 αφορούν το άρθρο 3 “Μεσογειακή Δασοπονία” και από αυτά, τα 60 επικεντρώνονται στη πρόταση για το ρόλο της θήρας.

Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας για τα επόμενα 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια άτυπη κόντρα μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη διαγραφή της πρότασης και αυτών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνει στο τελικό κείμενο της υ.α..

Το πρώτο κύμα μαζικών σχολίων ξεκίνησε αρχικά μετά από προτροπή σε μέλη ομάδων στο Facebook, “Μπείτε στο σύνδεσμο opengov…. και σχολιάστε ότι η θήρα δεν αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης για να διαγραφεί η σχετική πρόσταση“. Στη συνέχεια είχαμε την αντίδραση μιας κυνηγετικής οργάνωσης, που εξέδωσε ανεπίσημη ανακοίνωση με τίτλο “Πάρτυ αντικυνηγών στη διαβούλευση του ΥΠΕΝ…“. Η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε διαδικτυακά (ιστότοποι, facebook), καλεί όλους τους κυνηγούς να μπουν στο σύνδεσμο opengov… και με κόσμια και τεκμηριωμένα σχόλια να αναδείξουν τη σημασία της κυνηγετικής δραστηριότητας στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο αγώνας στις κερκίδες θα συνεχιστεί με σχόλια μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου αλλά το σκορ (διαγραφή ή οχι της πρότασης) θα κριθεί στο τέλος από την απόφαση του αρμόδιου υπουργού… σε προεκλογικό τοπίο.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Θήρα

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Είναι γνωστό ότι το “Κόμμα των Κυνηγών” επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: