Μπορεί να γλυτώσει λαγός όταν τον καταδιώκουν 15 σκυλιά;

Είναι γνωστό ότι στη Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ίσως και αλλού, υπάρχουν ράτσες σκύλων (λαγωνικοί) που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν, να καταδιώκουν και να συλλαμβάνουν τους λαγούς, ειδικά ανήλικα άτομα. Οι ιδιοκτήτες τους το γνωρίζουν αυτό και ορισμένοι δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιούν με σκοπό τη παράνομη φόνευση λαγών.

Η νομοθεσία για την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε συνδυασμό με την χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές στο θέμα έχουν αφήσει περιθώρια να δημιουργηθούν καταστάσεις που βλάπτουν σοβαρά τους πληθυσμούς των λαγών και το νόμιμο κυνήγι στις παραπάνω περιοχές.

Οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσία επιτρέπουν την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε καθορισμένες περιοχές (ζώνες εκγύμνασης) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ακόμα και τη νύχτα, όταν τα λαγουδάκια της χρονιάς ή τα θηλυκά που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη θα αναζητήσουν τη τροφή τους. Επίσης, οι διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας δεν περιορίζουν τον αριθμό των κυνηγετικών σκύλων που μπορεί να εκγυμνάζει ταυτόχρονας ο ιδιοκτήτης ή ο κυναγωγός.

Ένα πρόσφατο περιστατικό σύλληψης 3 ατόμων σε περιοχή της Κρήτης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές. Οι αρμόδιες νομοθετικές και ελεγκτικές αρχές επιβάλλεται να ασχοληθούν με το πρόβλημα της εκγύμνασης των κυνηγετικών σκύλων που δημιουργεί ζημιά στα ενδημικά θηράματα και να δώσουν άμεσα λύσεις.

Τι συνέβει στη Κρήτη; Το Σάββατο 1 Σεπτεμβίου 2018, τρία άτομα με τη δικαιολογία της εκπαίδευσης των κυνηγόσκυλων βρέθηκαν σε περιοχή της Θρυπτής Λασιθίου που δεν αποτελεί ζώνη εκγύμνασης και απαγορεύεται η εκπαίδευση. Εκεί, τα ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ σκυλιά που είχαν μαζί τους εντόπισαν και καταδιώξαν τουλάχιστον έναν λαγό. Όσο κι αν έτρεξε ο λαγός, δεν κατάφερε να ξεφύγει και βρέθηκε στα δόντια των “κυνηγόσκυλων”.

Δυστυχώς για τα τρία άτομα που εκπαίδευαν τα κυνηγόσκυλα, στην ίδια περιοχή εκτελούσαν περιπολία θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδιακή Κρήτης & Δωδεκανήσου και θηροφύλακας του Κ.Σ. Αγίου Νικολάου. Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε μέσα σε κυνηγετικό σακίδιο ένας λαγός θηρευμένος από τα σκυλιά. Ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και ορίστηκε η δικάσιμος για 24-9-18.

Και τίθεται το ερώτημα, πόσες φορές μπορεί να γλιτώσει ένας λαγός όταν τον καταδιώκουν 15 σκυλιά, ειδικά εαν πρόκειται για λαγωνικά;

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: