Σταθάκης: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχουν οριοθετημένα δάση και αιγιαλός, κτηματολόγιο και σχετική νομοθεσία»

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, την γραμμή των αιγιαλών και το Κτηματολόγιο, η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο, τοπικά χωρικά σχέδια για εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση, οι αλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχαν γίνει για πάρα πολλές δεκαετίες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «κατ’ αρχάς, γίνονται για πρώτη φορά με τόση αποφασιστικότητα. Είναι σαφές και ισχυρό το μήνυμα. Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων για να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα, εκεί που δεσμευτήκαμε, σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα».

«Η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, «έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στην χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας»:

  • αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, που τους πήραμε στο 1% και μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν φτάσει στο 90% και η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους οριοθετημένα δάση.
  • αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς
  • τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το Κτηματολόγιο, που το πήραμε στο 25%. Με την ενοποίηση με τα υποθηκοφυλακεία φτιάχνουμε ενιαίο δημόσιο φορέα και ταυτόχρονα έχουμε προκηρύξει άλλο 50% της ελληνικής επικράτειας, το 2020 να έχουμε φτάσει στο 75%.

«Άρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2020 η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο και την νομοθεσία που έχουμε εισάγει»:

  • τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε Δήμο που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, όχι πολεοδομικά
  • περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση

«Η νομοθεσία είναι εκεί, εφαρμόζεται, είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, αυτές προχωράμε. Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν γίνει κυριολεκτικά για πάρα πολλές δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

http://www.stokokkino.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: