Στη λήψη μέτρων για τον πληθυσμό του αγριόχοιρου και την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης θα πρέπει να προχωρήσουν τα δασαρχεία της χώρας.
– Έλεγχος της εκτακτικής και ημισταυλισμένης χοιροτροφίας.
– Επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης ειδικών συνεργείων για την ελεγχόμενη δίωξη.
– Απαγόρευση απελευθερώσεων αγριόχοιρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό περιοχών.
– Διακοπή έργων βελτίωσης ενδιαιτημάτων του αγριόχοιρου.
– Επανεξέταση των απαγορεύσεων θήρας ορισμένου χρόνου.
Η Γενική ∆/νση Κτηνιατρικής, πολύ πριν την επιβεβαίωση, στις 31 Αυγούστου 2018, εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία, ζήτησε από τη Δασική Υπηρεσία τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων παρακολούθησης των πληθυσμών του αγριόχοιρου για τον άμεσο εντοπισμό και έλεγχο πιθανών περιστατικών στη Χώρα μας.
Το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αξιολογώντας:
- τη μεγάλη πιθανότητα και επικινδυνότητα μεταφοράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας,
- τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο για τη ζωική παραγωγή, όσο και για τη θηραματική οικονομία (απαγόρευση της θήρας),
- το γεγονός ότι υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες αγριόχοιρων ευνοούν τη διάδοση του ιού,
- το γεγονός ότι ο ιός ήδη βρισκόταν στη Ρουμανία και η γειτονική Βουλγαρία λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης με σκοπό να μειώσει σοβαρά τον πληθυσμό του αγριόχοιρου, και
- λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που προκαλεί το είδος στην αγροτική οικονομία,
ζήτησε με έγγραφο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κατ’ επέκταση από Δασαρχεία και τις Δ/νσεις Δασών:
- τον έλεγχο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για την εκτακτική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία (δείτε ΕΔΩ), και
- την επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης ειδικών συνεργείων για την ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων σε περιοχές του που παρουσιάζεται υπερπληθυσμός του είδους (δείτε ΕΔΩ).
Oι ∆ασικές Υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν σε όλη την επικράτεια για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, μέτρα απαγόρευσης απελευθερώσεων αγριόχοιρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό περιοχών και συνακόλουθα να σταματήσουν να εκδίδουν αποφάσεις έγκρισης έργων για τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων του αγριόχοιρου, με σπορές και ρίψεις τροφής σε περιοχές της χώρας με υψηλό πληθυσμό του είδους.
Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι ισχύουσες απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου στην περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα, και έχει παρατηρηθεί ότι εντός της περιοχής που καταλαμβάνουν αυτές οι απαγορεύσεις διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί αγριόχοιρων.
Σκοπός της επανεξέτασης είναι να αρθούν οι απαγορεύσεις εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι ουσιαστικοί και τεκμηριωμένοι για τη διατήρησή τους, ή να περιοριστούν σε εμβαδό μικρότερο των 5.000 στρ εάν σκοπός είναι η διαχείριση του μικρού επιδημητικού θηράματος (λαγός, πέρδικα).
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της θήρας αγριόχοιρων εντοπιστούν νοσούντα άτομα ή άτομα που η εικόνα τους παραπέμπει σε νοσούντα από την αφρικανική πανώλη, θα πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι οικείες κτηνιατρικές αρχές.
Για το ίδιο θέμα:
– Επιβολή αυστηρών περιορισμών και αλλαγές στο κυνήγι του αγριόχοιρου
– Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και ο ρόλος των Ελλήνων κυνηγών στην πρόληψη της εμφάνισής της
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 06.09.2018
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία, Θήρα
Απάντηση