Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δ/νσης Δασών Πιερίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του δασικού προσωπικού, των θηροφυλάκων και κυνηγών για την αφρικανική πανώλη των χοίρων
και ειδικότερα για τα ενδεδειγμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, λόγω της μεγάλης πιθανότητας και επικινδυνότητας μεταφοράς του ιού στη χώρα μας. Την εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Μιχαήλ Κακάνης, κτηνίατρος υπάλληλος της ΔΑΟΚ, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των υπηρεσιών μας.
Συγκεκριμένα στην ενημέρωση, αναλύθηκαν εκτενέστερα τα στοιχεία που παρουσιάζονται από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.&.Τ. (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron).
Έγινε αναλυτική αναφορά, στον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου, στην ιστορική και γεωγραφική εξάπλωση του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, στα ευαίσθητα στον ιό είδη (χοίροι και αγριόχοιροι), στον τρόπο μετάδοσης και διασποράς του, στην ανθεκτικότητα του ιού, με την επισήμανση ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα εμβόλια για το συγκεκριμένο νόσημα.
Παρουσιάστηκε η κλινική εικόνα των χοίρων που έχουν προσβληθεί από την Αφρικανική Πανώλη, με προβολή μέσω φωτογραφικού υλικού των συμπτωμάτων, τόσο της εξωτερικής εικόνας – συμπεριφοράς του ζώου, όσο και των εσωτερικών οργάνων του.
Εκτενέστερη αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της νόσου (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων βιοασφάλειας), ιδιαίτερα από τους κυνηγούς, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού όσο και μετά από αυτό (χειρισμός θηράματος, καθαρισμός κλπ), δίνοντας έμφαση στους κυνηγούς που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως υπάρχει ο ιός, αλλά και στους κυνηγούς που έρχονται σε επαφή ή διαθέτουν οι ίδιοι μονάδες χοιροτροφίας, με την επισήμανση ότι η εμφάνιση του νοσήματος θα επιφέρει απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή του κρούσματος και μακροπρόθεσμα αλλαγές άσκησης του.
Τέλος, στο πλαίσιο της Παθητικής Επιτήρησης στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, ο κτηνίατρος κ. Μ. Κακάνης, εστίασε στην ανάγκη αύξησης της επαγρύπνησης των κυνηγών, των θηροφυλάκων και των δασικών υπαλλήλων, για το ενδεχόμενο αυξημένης θνησιμότητας στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, την ανεύρεση νεκρών ζώων σε αριθμό πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων με κλινικά συμπτώματα και αλλαγή στη συμπεριφορά, ενημερώνοντας, σε τέτοια περίπτωση, άμεσα την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία.
Ο Προϊστάμενος της
Δ/νσης Δασών Πιερίας
Γεώργιος Χαρ. Μαυρίδης
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία, Θήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι
Αφήστε μια απάντηση