«Όταν με πολύ δουλειά έχεις ιδρύσει ένα πετυχημένο Τμήμα, δεν το καταργείς, ούτε το συγχωνεύεις με άλλο διαφορετικό»

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας απέστειλε ο Ομότιμος Καθηγητή ΤΕΙ, κ. Ιωάννης Κακαράς, σχετικά με τη διατήρηση του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης μεταρρύθμισης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σ’ αυτήν τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω Τμήμα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του ως αυτόνομο, με το πρόγραμμα σπουδών και τον τίτλο που έχει σήμερα, καθώς και τον τεχνολογικό χαρακτήρα του, ώστε να συνεχίσει να παράγει πτυχιούχους Σχεδιαστές και Τεχνολόγους Ξύλου και Επίπλου, δηλ. Τεχνολόγους Ξύλου, Τεχνολόγους επίπλου και Ξύλινων κατασκευών και Σχεδιαστές Επίπλου και Αντικειμένου.

Ο κ. Κακαράς, μέσω της επιστολής του, εκφράζει την ανησυχία του για μια πιθανή συγχώνευση με το Τμήμα Δασοπονίας σε νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα 5ετούς φοίτησης με δύο κατευθύνσεις, Δασολόγου και Σχεδιαστή και Τεχνολόγου Ξύλου και Επίπλου. Υποστηρίζει ότι το Τμήμα Ξύλου Επίπλου κινδυνεύει με την μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό Τμήμα, να χάσει τον τεχνολογικό χαρακτήρα του λόγω πιθανής μείωσης των εργαστηρίων και πιθανής απομάκρυνσης απο την πράξη και τον κλάδο Ξύλου Επίπλου.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Ιωάννης Κακαράς
Ομ. Καθηγητής ΤΕΙ, Τεχνολόγος ξύλου και ξύλινων κατασκευών
Νέας Ελβετίας 63
Βύρωνας
6947300591
http://users.teilar.gr/~kakaras
http://kakarasioannis.blogspot.gr

13-Σεπ-2018

ΠΡΟΣ

κ. Κώστα Γαβρόγλου
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
ΜΑΡΟΥΣΙ 15180

 

ΘΕΜΑ: Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου – Όταν με πολύ δουλειά έχεις ιδρύσει ένα πετυχημένο Τμήμα, δεν το καταργείς, ούτε το συγχωνεύεις με άλλο διαφορετικό.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ σας υποβάλλω την παρούσα επιστολή μου με την ιδιότητα του Ομότιμου Καθηγητή ΤΕΙ και <ιδρυτή του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα: είχα την ιδέα απο πολλά χρόνια, συνέταξα τη μελέτη και επι 10 χρόνια το δημιουργήσαμε με τους Συνεργάτες μου> .

Στα πλαίδια της εφαρμοζόμενης μεταρρύθμισης στην παιδεία, το εν λόγω Τμήμα πρέπει κατά την άποψή μου, να διατηρήσει την αυτοτέλειά του ως αυτόνομο, με το πρόγραμμα σπουδών και τον τίτλο που έχει σήμερα, με τέσσαρα χρόνια σπουδών. Πρέπει να συνεχίσει να παράγει πτυχιούχους Σχεδιαστές και Τεχνολόγους Ξύλου και Επίπλου, δηλ. Τεχνολόγους Ξύλου, Τεχνολόγους επίπλου και Ξύλινων κατασκευών και Σχεδιαστές Επίπλου και Αντικειμένου.  Το συγκεκριμένο επαγγελματικό προφίλ του πτυχιούχου, είναι στην ουσία 3 ειδικότητες σε μία, γιατί είμαστε μικρή αγορά. Το περιεχόμενο σπουδών είναι αποτέλεσμα της αρχικής μελέτης την περίοδο 1999 -2000, αλλά και της βελτίωσής του στη συνέχεια επι 18 χρόνια, έτσι ώστε σήμερα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κλάδου Ξύλου – Επίπλου – Ξύλινων κατασκευών στην ελληνική αγορά.

Το εν λόγω Τμήμα είναι το μόνο που λειτουργεί με αυτή την ειδικότητα στη χώρα μας. Οργάνωσε και λειτουργεί με επιτυχία Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και αποτελεί τον μόνιμο και  μοναδικό συνεργάτη και σύμβουλο του κλάδου Ξύλου Επίπλου – Ξύλινων κατασκευών στη χώρα μας. Ο συνδυασμός των 3 ειδικοτήτων σε μία αποδείχθηκε στην πράξη επιτυχής γιατί  έχουν ένα σοβαρό κοινό δεδομένο: Το ξύλο και τα πάνω  απο 3.000 προϊόντα που παράγονται απ αυτό μετά απο μηχανική και χημική κατεργασία. Απο τα προϊόντα αυτά πάνω απο 200 χρησιμοποιούνται σε έπιπλα και διάφορες δομικές και άλλες κατασκευές στη χώρα μας. Πρόκειται για δύσκολα και πολύπλοκα προϊόντα η τεχνολογία των οποίων διδάσκεται με θεωρία και εργαστηριακή πρακτική άσκηση στο άρτια οργανωμένο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος ακόμη και στην περίοδο κρίσης απορροφώνται απο την ελληνική αγορά.

Το εν λόγω Τμήμα είναι το μόνο  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι άρτια οργανωμένο με πλούσιο και σπάνιο ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό. Είναι ο μόνος χώρος στον οποίο διδάσκονται στην πράξη μεταξύ των άλλων η τεχνολογία, ο ποιοτικός έλεγχος, η συντήρηση και βαφή των προϊόντων ξύλου και των ξύλινων δομικών κατασκευών (στέγες, πατώματα, κουφώματα, εξωτερικές ξύλινες κατασκευές, ξύλινες κατοικίες), η μηχανική κατεργασία ξύλου, η σωστή αξιοποίηση του ξύλου των ελληνικών δασών, ο δημιουργικός σχεδιασμός επίπλου και αντικειμένου, η οργάνωση των επιχειρήσεων ξύλου επίπλου, το μάρκετιγκ κ.α.

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Τμήματος θα σας πείσει για τη διεθνή αναγνώριση και αποδοχή του Τμήματος, αλλά και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου Ξύλου Επίπλου.

Για τους παραπάνω λόγους το Τμήμα πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά του. Μια πιθανή συγχώνευση με το Τμήμα Δασοπονίας σε νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα 5ετούς φοίτησης με δύο κατευθύνσεις, Δασολόγου και Σχεδιαστή και Τεχνολόγου Ξύλου και Επίπλου, κατά την ταπεινή μου άποψη θα αποβεί αργά ή γρήγορα, μοιραίο και για τις δύο ειδικότητες. Και για μεν την ειδικότητα της Δασολογίας δεν θα υπάρχει πρόβλημα γιατί λειτουργούν όπως γνωρίζετε δύο Πανεπιστημιακές Σχολές και δύο Τμήματα ΤΕΙ Δασολογίας, ενώ για το Τμήμα Ξύλου – Επίπλου οι συνέπειες στην ανάπτυξη του κλάδου θα είναι αρνητικές. Δεν πανδρέβονται κ. Υπουργέ τα δασικά μεσογειακά οικοσυστήματα – προστασία – διαχείριση – οικονομία των δασών – ορεινών λειβαδιών και δασικών εκτάσεων με το σχεδιασμό επίπλου και την τεχνολογία του ξύλου, του επίπλου  και των ξύλινων κατασκευών.  Δεν θα διαθέσει κ. Υπουργέ ο κάθε υποψήφιος 5 χρόνια σπουδών για να σπουδάσει Σχεδιασμό Επίπλου και Τεχνολογία Ξύλου – Επίπλου, όταν στο εξωτερικό γίνεται πτυχιούχος σε 3 ή 4 χρόνια.

Τέλος εκφράζω την ανησυχία μου ότι το Τμήμα Ξύλου Επίπλου κινδυνεύει με την μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό Τμήμα, να χάσει τον τεχνολογικό χαρακτήρα του λόγω πιθανής μείωσης των εργαστηρίων και πιθανής απομάκρυνσης απο την πράξη και τον κλάδο Ξύλου Επίπλου. Προσωπικά πιστεύω ότι τα οργανωμένα Τμήματα ΤΕΙ είναι πολύ χρήσιμα στην Βιοτεχνία – Βιομηχανία, που χρειάζονται υποστήριξη στην τεχνολογία, την πιστοποίηση, την υψηλή ποιότητα. Αυτή είναι μια προσωπική διαπίστωση μετά απο 37 χρόνια ενεργού παρουσίας μου στην βιομηχανική παραγωγή και την τεχνολογική εκπαίδευση.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που διαθέσατε και εύχομαι να πράξετε το καλύτερο για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και του τεχνολογικού χαρακτήρα του εν λόγω Τμήματος.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασία.

Μετά τιμής

Ιωάννης Κακαράς

 ΚατηγορίεςΕκπαίδευση - Επιμόρφωση

Tags: , , , ,

2 replies

  1. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΟΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ. ΠΗΓΑ ΣΤΟ JOENSUU (ΌΠΟΥ ΚΑΙ Η ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ) ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

  2. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΣΧΕΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ”… ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: