Παρελθόν – παρόν και μέλλον των Δασικών Χαρτογραφήσεων και της Τηλεπισκόπησης στην Ελληνική Δασική Υπηρεσία

Πρόσφατα, ο δασικός κόσμος έχασε ένα πολύ σημαντικό και αγαπητό μέλος του, τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη, ο οποίος διακρίθηκε για το έργο του και την προσφορά του στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από τους μακρόχρονους αγώνες του για την προστασία των περιαστικών δασών και ιδιαίτερα για την προστασία και ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στην πλούσια δράση και το έργο του, ξεχωριστή αξία έχει και η πολύτιμη προσφορά του στη Δασική Υπηρεσία και δασική πράξη στον Ελληνικό χώρο, καθότι αποτέλεσε βασικό μέλος του πυρήνα της ολιγομελούς ομάδας, που σχεδίασε και συντόνισε την πρώτη και μοναδική εθνική απογραφή των ελληνικών δασών. To όραμα, η διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά και οι γνώσεις του Ηρακλή Μαστρογιαννάκη, από κοινού με την υπόλοιπη ομάδα, συνετέλεσαν ώστε η Δασική Υπηρεσία να καταστεί κατά το παρελθόν, αυτοδύναμη και πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Ήδη από το 1965 υπήρξε ένας από τους πρώτους επιστήμονες που συνέβαλαν στην οργάνωση και λειτουργία του εργαστηρίου ορθοφωτοχαρτογραφήσεων της Δασικής Υπηρεσίας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, ψηφιοποιήσαμε και παρουσιάζουμε μια πολύ σημαντική εργασία του Ηρακλή Μαστρογιαννάκη, με θέμα: «Παρελθόν – παρόν και μέλλον των Δασικών Χαρτογραφήσεων και της Τηλεπισκόπησης στην Ελληνική Δασική Υπηρεσία», η οποία δημοσιεύθηκε το 1990, αλλά ο αναγνώστης αντλεί και σήμερα από το κείμενό της πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες. Η εργασία αυτή αποτελεί μέρος του πλούσιου αρχείου του εκλιπόντος σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης της μοναδικής εθνικής απογραφής των δασών, από το οποίο και άλλα τμήματα θα ψηφιοποιηθούν και θα διατεθούν ηλεκτρονικά.

Άλλωστε όπως ο ίδιος ο Ηρακλής Μαστρογιαννάκης σημειώνει στο κείμενο αυτό: «Πατώντας γερά στο παρόν έχουμε την αυτοπεποίθηση, ότι και το μέλλον θα είναι φωτεινό».

Σχετικό αρχείο:
Ηρακλής Μαστρογιαννάκης: «Παρελθόν – παρόν και μέλλον των Δασικών Χαρτογραφήσεων και της Τηλεπισκόπησης στην Ελληνική Δασική Υπηρεσία»
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.97 MB]

 



ΚατηγορίεςΓεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Δασική Έρευνα, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Δεν ξέρω τι να πω; Τι έγινε ρε συνάδελφοι και χάθηκαν όλα αυτά; Πως γίνεται μια πρωτοπόρα Υπηρεσία του 1960 να κινδυνεύει 60 χρόνια μετά να γίνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Τις φταίει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: