Προστασία της βιοποικιλότητας ή του λόμπυ των κυνηγών; Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να σταματήσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κυνηγών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σφοδρή επίθεση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την «μεροληπτική εξυπηρέτηση του λόμπυ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας».

Με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «κλιμακούμενες καταστροφικές πολιτικές και αποφάσεις σχετικά με το κυνήγι και σε βάρος της άγριας πανίδας που επιλέγει το τελευταίο διάστημα» κατηγορώντας το ότι υποκύπτει τις πιέσεις του λόμπυ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Ο.Π. υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του ΥΠΕΝ αποτελούν παραφωνία σε σχέση με την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία της άγριας φύσης και χαρακτηρίζει ως ταπεινωτική για τη χώρα μας τη στάση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για το τρυγόνι.

Αειφορική διαχείριση και προστασία του τρυγονιού στην Ευρώπη, προτείνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν συμφωνεί στην αναστολή του κυνηγίου των τρυγονιών
Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τη διατήρηση του Τρυγονιού (2018-2028)

Σύμφωνα με τους Ο.Π., το Υπουργείο Περιβάλλοντος «δεν ανταποκρίθηκε στον πανευρωπαϊκό αγώνα για να ανακοπεί η καταστροφική μείωση των πληθυσμών του Τρυγονιού (γνωστή και σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο), υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της κυνηγετικής προπαγάνδας ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να συνεχίσουν να το κυνηγούν όπως πάντα», αγνοώντας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι .

Εκτός από το θέμα του τρυγονιού, οι Ο.Π. εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη στάση του αρμόδιου υπουργείου τόσο στην αναγνώριση του κυνηγιού ως συμβατής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές όσο και στη πρόταση επιβολής της θήρας ως «μέσου διαχείρισης» της φύσης στα πλαίσια του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

Τέλος, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «δεν μπορούν να αποδεχθούν την μεροληπτική εξυπηρέτηση των ωμών κυνηγετικών συμφερόντων μέσα από την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας» και απευθύνονται στον Πρωθυπουργό, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση, ώστε να σταματήσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κυνηγών εις βάρος της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, συγκριτικών πλεονεκτημάτων και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Ή ΤΟΥ ΛΟΜΠΥ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ;

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων διατυπώνει δημόσια την έντονη αντίθεση τους στις κλιμακούμενες καταστροφικές πολιτικές και αποφάσεις σχετικά με το κυνήγι και σε βάρος της άγριας πανίδας που επιλέγει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τις πιέσεις του λόμπυ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας.

Αυτές οι ενέργειες αποτελούν παραφωνία σε σχέση με την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την προστασία της άγριας φύσης, η οποία υποστηρίζεται και εκφράζεται σε γενικό επίπεδο από την κυβέρνηση και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσίας της χώρας, αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ταπεινωτική για τη χώρα μας στάση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για το τρυγόνι, η αναγνώριση του κυνηγιού ως συμβατή δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές και η πρόταση επιβολής της θήρας ως «μέσου διαχείρισης» της φύσης στα πλαίσια του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και ζητάμε να αρθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την μεροληπτική εξυπηρέτηση των ωμών κυνηγετικών συμφερόντων μέσα από την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας. Και να αγνοούνται αντίστοιχα τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και των Οικολόγων Πράσινων, για τον προοδευτικό περιορισμό του κυνηγιού αφού, όπου ασκείται, αποκλείει άλλες δραστηριότητες αναψυχής που αποτελούν προτεραιότητα για την οικονομική ανάκαμψη της υπαίθρου μέσω του οικοτουρισμού. Ούτε να τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή εικόνα της χώρας μας και της Κυβέρνησης, μπροστά στις κρίσιμες ανάγκες για την προστασία της παγκοσμίως απειλούμενης βιοποικιλότητας που δεν γνωρίζει σύνορα, άρα απαιτεί συντονισμένες πολιτικές και την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης με προτεραιότητα.

Πιο αναλυτικά είμαστε αντίθετοι και ζητάμε αναθεώρηση των παρακάτω:

  • Αγνοώντας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στον πανευρωπαϊκό αγώνα για να ανακοπεί η καταστροφική μείωση των πληθυσμών του Τρυγονιού (γνωστή και σε όλη την Ελληνική ύπαιθρο), υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της κυνηγετικής προπαγάνδας ότι ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να συνεχίσουν να το κυνηγούν όπως πάντα.
  • Έγινε τροποποίηση των αποφάσεων σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των κυνηγών για το κυνήγι στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Αξιού ενώ στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή της Παρνασσίδας, το κυνήγι αναγνωρίζεται στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ ως πάγια και «φυσιολατρική» δραστηριότητα.
  • Προωθείται, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η  μεθοδευμένη αναγνώριση της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης, αντί για ένα από τα κύρια προβλήματα προστασίας της άγριας πανίδας!!!

Οι ΟΠ απευθύνονται στον Πρωθυπουργό, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση, ώστε να σταματήσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κυνηγών εις βάρος της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, συγκριτικών πλεονεκτημάτων και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως δηλώθηκε πρόσφατα και από το βήμα της ΔΕΘ.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: