Εγκληματική λαθροθηρία στη Λέσβο – Νεκρά 4 άτομα από είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση

Τέσσερις ορτυκομάνες (Crex crex), τέσσερα άτομα ενός είδους πτηνού το οποίο απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση σκότωσε ένας κυνηγός στην ευρύτερη περιοχή Ακρασίου της Λέσβου.

Η ορτυκομάνα (Crex crex), είδος πτηνού γνωστό για την χαρακτηριστική τραχιά κραυγή του, ανήκει στην ίδια οικογένεια (Rallidae) με τη νερόκοτα, τη φαλαρίδα και τη νεροκοτσέλα (Rallus aquaticus), ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα πτηνά της ίδιας οικογένειας, ζει στην ξηρά. To Crex crex είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους (Β´ ΚΟΑ), ομοσπονδιακός θηροφύλακας πραγματοποιώντας την υπηρεσία του στην ευρύτερη περιοχή Ακρασίου (Λέσβος) και κατά το έλεγχο που διενήργησε σε κυνηγούς, διαπίστωσε ότι ένας εξ αυτών είχε θηρεύσει τέσσερις ορτυκομάνες (Crex crex). Κατατέθηκε μήνυση για θήρα είδους που δεν επιτρέπεται το κυνήγι του και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.

Από την ανάρτηση της Β´ ΚΟΑ προκύπτει ότι ο λαθροθήρας κατείχε νόμιμα άδεια θήρας, μιας και η υποβολή μήνυσης (δεν αναφέρεται σύλληψη ούτε κατάσχεση μέσων) αφορά αποκλειστικά τη θήρα μη επιτρεπόμενου είδους. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με άδεια θήρας δεν γνωρίζει τα πτηνά που επιτρέπεται να κυνηγά ή τα γνωρίζει αλλά εν γνώσει του σκοτώνει τέσσερα άτομα από είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρό και θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσους εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για το κυνήγι στην Ελλάδα.ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Συμπληρώνω στα όσα ορθά σχολίασε ο κ. Βογιατζής την πηγή για τα λεγόμενά του.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο δε θεωρείται απειλούμενο είδος η ορτυκομάνα και σίγουρα δεν απειλείται με εξαφάνιση.

    Η πράξη της λαθροθηρίας καταδικάζεται από όλους. Ο τρόπος όμως με τον οποίο παρουσιάζεται η συγκεκριμένη είδηση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στην ουσία αποτελεί διασπορά ψευδούς εήδησης στο κομμάτι που αφορά στο αν και κατά πόσο είναι απειλούμενο το συγκεκριμένο είδος.

    http://www.iucnredlist.org/details/22692543/0

  2. Πρόκειται για απειλούμενο είδος, αλλά μόνον σε κάποιες χώρες, όχι παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, αληθεύει ότι προστατεύεται από το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Birds Directive, καθόσον περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών, αλλά και στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Έχει απαγορευτεί το κυνήγι του σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα προστατεύεται από τη Σύμβαση για τα αποδημητικά πτηνά (Bonn Convention) Παράρτημα II.
    Όμως, η δημοσιευμένη το έτος 2012 Red List assessment της IUCN κατατάσσει το είδος Crex crex στην κατηγορία Least Concern (LC), ήτοι μικρή ανησυχία απειλής. Αλλά και η προηγούμενη δημοσιευμένη το έτος 2010 Red List assessment το κατατάσσει επίσης στην ίδια κατηγορία Least Concern. Αιτιολόγηση: Αν και οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί απότομα στη Δυτική Ευρώπη, χαρακτηρίζεται ως Least Concern στην Red List της IUCN, λόγω της τεράστιας περιοχής εξάπλωσης, την πληθυσμιακή σταθερότητα που παρουσιάζει το είδος στη Ρωσία και το Καζακστάν. Επιπρόσθετα, οι πληθυσμοί στη δυτική Κίνα είναι πολυπληθέστεροι από ότι εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα, αλλά και τα μέτρα προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ και έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού του είδους σε ορισμένες χώρες που υπέστησαν στο παρελθόν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: