Εγκληματική λαθροθηρία στη Λέσβο – Νεκρά 4 άτομα από είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση

Τέσσερις ορτυκομάνες (Crex crex), τέσσερα άτομα ενός είδους πτηνού το οποίο απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση σκότωσε ένας κυνηγός στην ευρύτερη περιοχή Ακρασίου της Λέσβου.

Η ορτυκομάνα (Crex crex), είδος πτηνού γνωστό για την χαρακτηριστική τραχιά κραυγή του, ανήκει στην ίδια οικογένεια (Rallidae) με τη νερόκοτα, τη φαλαρίδα και τη νεροκοτσέλα (Rallus aquaticus), ωστόσο, σε αντίθεση με τα περισσότερα πτηνά της ίδιας οικογένειας, ζει στην ξηρά. To Crex crex είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους (Β´ ΚΟΑ), ομοσπονδιακός θηροφύλακας πραγματοποιώντας την υπηρεσία του στην ευρύτερη περιοχή Ακρασίου (Λέσβος) και κατά το έλεγχο που διενήργησε σε κυνηγούς, διαπίστωσε ότι ένας εξ αυτών είχε θηρεύσει τέσσερις ορτυκομάνες (Crex crex). Κατατέθηκε μήνυση για θήρα είδους που δεν επιτρέπεται το κυνήγι του και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.

Από την ανάρτηση της Β´ ΚΟΑ προκύπτει ότι ο λαθροθήρας κατείχε νόμιμα άδεια θήρας, μιας και η υποβολή μήνυσης (δεν αναφέρεται σύλληψη ούτε κατάσχεση μέσων) αφορά αποκλειστικά τη θήρα μη επιτρεπόμενου είδους. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με άδεια θήρας δεν γνωρίζει τα πτηνά που επιτρέπεται να κυνηγά ή τα γνωρίζει αλλά εν γνώσει του σκοτώνει τέσσερα άτομα από είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρό και θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσους εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για το κυνήγι στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: