Στην συγκρότηση συνεργείων για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Τα εν λόγω συνεργεία συγκροτούνται από 12 κυνηγούς, μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων Αιγινίου και Κατερίνης, με τη συμμετοχή τεσσάρων θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ως επικουρικό προσωπικό. Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο δασικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, ένας εκ των οποίων θα είναι δασοφύλακας.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.
Για το ίδιο θέμα:
– ΦΕΚ: Δίωξη αγριόχοιρων και ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων
– Απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης χοίρων για την αντιμετώπιση του υβριδισμού στους αγριόχοιρους
– Συγκροτήθηκαν συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων
Η εν λόγω τεχνική θα εφαρμόζεται είτε εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου, είτε εντός της κυνηγετικής περιόδου αλλά εκτός επιτρεπόμενης ημέρας κυνηγίου, κατά τη διάρκεια του νόμιμου ωραρίου θήρας και σε κάθε περιοχή ακόμη και σε Καταφύγια Άγριας Ζωής. Το σχεδιασμό (μέρες, ώρες, περιοχές, επαναληψιμότητα, αριθμός μελών συνεργείου) αναλαμβάνει το Γραφείο Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας.
Για την αποφυγή ατυχημάτων η Διεύθυνση Δασών Πιερίας είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λ.π.).
Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 11.09.2018
Απάντηση