Επίσπευση διαδικασιών δασικής νομοθεσίας για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου

Την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και Δυτική Αττική,  την ταχύτατη κήρυξη  ως αναδασωτέας της καμένης έκτασης και την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης για τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, παρουσίασε σήμερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ. “Πιστοί στις δεσμεύσεις μας κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που στο παρελθόν χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα. Θυμίζω ότι η περιοχή  της μεγάλης πυρκαγιάς της Ηλείας, είχε εκκρεμότητες που έκαναν 10 χρόνια να κλείσουν  αφήνοντας ανοικτά πολλά θέματα ιδιοκτησίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ως προς την κήρυξη αναδασωτέας ,  αλλά και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ οι οποίες είναι έτοιμες και οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και γρήγορης αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης από τη Δασική Υπηρεσία του χαρακτήρα της έκτασης για την έκδοση, στη συνέχεια, άδειας αποκατάστασης ή άδεια νέου κτιρίου που κάηκε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι θα δίνεται άμεσα η βεβαίωση του Διευθυντή Δασών στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση την πληροφορία στον δασικό χάρτη που αναρτάται αύριο, 19 Οκτωβρίου 2018, και συγκεκριμένα:

  • Για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές και
  • Για τις εκτάσεις που είχαν  δασικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια

Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις,  και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στην κήρυξη αναδασωτέας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για:

  • Τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν ή επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέες
  • Τον χαρακτήρα των εκτάσεων που αναρτώνται στο δασικό χάρτη αύριο 19 Οκτωβρίου 2018
  • Τη σχέση δασικού χάρτη και πράξης κήρυξης αναδασωτέων.

H παρουσίαση της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: