Αποκατάσταση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών

Την πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης με την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος και την εν γένει αποκατάσταση του ρόλου του δασικού υπαλλήλου στους ευαίσθητους τομείς πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, ζητούν μετ’ επιτάσεως τα μέλη της Κίνησης «Πρωτοβουλία για τα Δάση», η οποία συστάθηκε μετά την τραγωδία από την πυρκαγιά, τον Ιούλιο, στην ανατολική Αττική.

«Εκτιμούμε ότι οι προβλέψεις του νόμου του ’98 περί ανάθεσης της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έγινε με τον σωστό τρόπο, αποξένωσε τις δασικές υπηρεσίες από τον φυσικό τους χώρο, και πρέπει να αλλάξει». Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντων του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά και του πρών υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Μπόκαρης και διευκρίνισε: «Δεν λέμε να αφαιρεθεί το αντικείμενο από την Πυροσβεστική, αλλά η δασική υπηρεσία δεν μπορεί πλέον να υπάρχει απλώς και μόνο για να τυπώνει φυλλάδια…».

Όπως εκτιμούν τα μέλη της Κίνησης «Πρωτοβουλία για τα Δάση», η οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο τη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, την άμεση επέμβαση στο δάσος πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις και τον περιορισμό των ζημιών, είτε αυτές αφορούν δασικά συστήματα, είτε ανθρώπινες περιουσίες και ζωές. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να υπηρετηθούν μόνο από μία νέα προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, που θα περιλαμβάνει την πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και την αξιοποίηση όλων των συντελεστών πολιτικής προστασίας.

Κοινοποιώντας επιστολή με τις προτάσεις τους -υπογεγραμμένη από 500 επιστήμονες- την οποία απέστειλαν τον Αύγουστο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρχηγούς των κομμάτων, οι επιστήμονες της Πρωτοβουλίας επαναλαμβάνουν τη βασική αρχή της οικολογίας των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την οποία οι δασικές πυρκαγιές σβήνουν μέσα στο δάσος πριν πάρουν διαστάσεις. Ως εκ τούτου, υποβάλλουν σειρά προτάσεων, ανάμεσά τους την εκπόνηση προτύπων επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών, με κλίμακα οργάνωσης του μηχανισμού και ενεργειών του δασαρχείου. Για τούτο απαιτείται η άμεση ένταξη στα χρηματοδοτικά μέσα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζητούν, κυρίως, την αναδιοργάνωση του δασικού τομέα και την επανασύνδεση των κεντρικών και περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με το φυσικό αντικείμενό τους, την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, την καθετοποίηση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών και την υπαγωγή τους σε ένα υπουργείο. Κάνουν, δε, λόγο για επανεξέταση του συστήματος πυροπροστασίας «από μηδενική βάση».

Τα χρήματα που δίνονται για πρόληψη είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δαπανώνται για καταστολή

«Από το 1999 έως το 2012 ο προϋπολογισμός για δασοπυρόσβεση βαίνει ενισχυτικά, όπως, άλλωστε, και ο αριθμός των πυρκαγιών. Ωστόσο, τα χρήματα που ρίχνονται στην πρόληψη είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που δαπανώνται για την καταστολή. Και ο δασοφύλακας, που είναι ο άνθρωπος κλειδί για την πρόληψη, περιορίζεται στο να αναγγέλλει τη φωτιά» επισήμανε ο δασολόγος Ευ. Γκουντούφας.

Υπάρχουν πολλά Μάτια στην Ελλάδα, διότι υπάρχει το ρουσφέτι

«Υπάρχουν πολλά Μάτια στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει το ρουσφέτι» επισήμανε ο κ. Δημαράς, και πρόσθεσε: «Είμαι μαζί σας. Μάχομαι εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό που λέτε. Πρέπει να δούμε τους μηχανισμούς που αφορούν τη δασοπυρόσβεση, αλλά και την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία επηρεάζει ανθρώπινες ζωές».

«Οφείλουμε να απαντήσουμε στους συγγενείς των νεκρών του Ματιού, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη σχέση καταστολής-πρόληψης και η δασική υπηρεσία να πάρει τον ρόλο που πρέπει στη διαδικασία της καταστολής».

Αγνοήθηκε η έκθεση που συντάχθηκε για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο Αττικής

Ο δασολόγος μελετητής Ηλίας Αποστολίδης αναφέρθηκε σε έκθεση του παραρτήματος Ανατολικής Στερεάς του ΓΕΩΤΕΕ, που συντάχθηκε μετά τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής και αποτύπωνε τα αίτια, τον μηχανισμό και τα χαρακτηριστικά της πλημμύρας, με περιγραφή των γεωλογικών συνθηκών και των χειμάρρων και λεκανών απορροής τους. «Η έκθεση αυτή δόθηκε στην Πολιτεία μαζί με προτάσεις και αγνοήθηκε παντελώς» είπε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας πως για εκείνη την καταστροφή, μόλις τον τρέχοντα μήνα κλήθηκε ένας μελετητής να συλλέξει τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη σύνταξη του έργου που πρέπει να γίνει. «Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση των δασικών πυρκαγιών… Όταν την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη γι αυτές, τη ρίχνεις στο χειρότερο επίπεδο, δεν περιμένεις καλύτερο αποτέλεσμα» παρατήρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading