Χαμένοι στον… συντονισμό

Χαμένοι στον… συντονισμό είναι οι 46 διαφορετικοί φορείς που εμπλέκονται στη δασοπροστασία και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας!

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάραwww.efsyn.gr

Το στοιχείο, που αποκαλύπτει την πολυαρχία και στην προστασία των δασών, παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο καθηγητής Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών.

Είχε έρθει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής με σκοπό τον εντοπισμό των αιτιών των φυσικών καταστροφών και κυρίως τη διατύπωση προτάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

«Χρειάζεται να αφυπνιστεί η κοινωνία των πολιτών», τόνισε ο καθηγητής Γκολντάμερ και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των εθελοντών, για τους οποίους όμως σημείωσε ότι πρέπει να περάσουν από σεμινάρια και να πιστοποιηθούν ώστε να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Ανέφερε ότι το μέτρο εφαρμόζεται στην Αυστραλία, για την οποία παρατήρησε ότι «αν δεν αξιοποιούσε τους πολίτες, θα έπρεπε να διαθέσει ολόκληρο το ΑΕΠ της για να προστατεύσει τα εκτεταμένα δάση της».

Εθελοντές έχουν καθοριστική συμβολή στη Γερμανία, ενώ η πυροσβεστική διαθέτει περιορισμένες δυνάμεις και έχει ρόλο μόνο μέσα στις μεγάλες πόλεις. Εμμέσως αμφισβήτησε τις μεγάλες επενδύσεις των κυβερνήσεων σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας όλων των φορέων για την αποτελεσματική προστασία των δασών.

Ευάλωτη όλη η Ευρώπη

«Η αλλαγή του κλίματος οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα», επισήμανε και αποκάλυψε ότι λόγω της μεγάλης ξηρασίας η Ευρώπη είναι πλέον ευάλωτη σε πυρκαγιές.

Υπενθύμισε τις περσινές φωτιές στην Πορτογαλία, που άφησαν πίσω τους 120 νεκρούς, και αποκάλυψε ότι πυρκαγιές σημειώθηκαν ακόμα και στη Σουηδία, ενώ η Γερμανία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά έπειτα από έναν αιώνα!

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου επισήμανε ότι τα αίτια είναι βαθύτερα και έδωσε έμφαση στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, που συνδέεται με την επέκταση των αστικών κέντρων.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιομηχανία, ακόμη και την κυκλοφορία, για την οποία σημείωσε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

«Να μην ξανασυμβεί άλλο Μάτι», είπε ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, μέλος της επιτροπής και ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος θεωρεί πως η βασική αιτία της καταστροφής ήταν η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού.

«Το νέο σύστημα δεν πρέπει να αφήνει κανέναν έξω από την προστασία του δάσους», παρατήρησε και διευκρίνισε ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Πυροσβεστική, με αποκλεισμό των δασολόγων, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι το 1978 τα 102 δασαρχεία είχαν μόνο 315 οχήματα, ενώ σήμερα η Πυροσβεστική διαθέτει πάνω από 2.000, αλλά υπενθύμισε ότι από τότε τα κονδύλια τριπλασιάστηκαν ενώ οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η ανεξάρτητη επιτροπή προγραμματίζει συζήτηση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου για να εκφράσουν τη γνώμη τους όλοι οι ειδικοί, με στόχο να καταθέσει τις προτάσεις της στη Βουλή στο τέλος του χρόνου.

«Χρειάζεται πολιτική βούληση και διακομματική συναίνεση», τόνισε ο καθηγητής Γκολντάμερ. Λειτουργούν ήδη δύο υποεπιτροπές, η μία συγκροτείται από 74 ειδικούς και είναι ανοιχτή σε όλους τους επιστήμονες, ενώ στη δεύτερη μετέχουν εκπρόσωποι από 26 υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη διαχείριση των δασών και των πυρκαγιών.

Στην επιτροπή, που θα συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά την κατάθεση της πρότασης, μετέχουν επίσης ο καθηγητής Αλ. Δημητρακόπουλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Γ. Ευτυχίδης από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), ο Γ. Μαλλίνης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Γ. Μητσόπουλος από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάραwww.efsyn.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: