Συνεχίζεται η έρευνα για τη Μπεκάτσα

mpekatsa

Συνεχίζεται για άλλες δυο χειμερινές περιόδους η διεξαγωγή έρευνας για την Μπεκάτσα (Scolopax rusticola) που πραγματοποιείται από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).

Στόχος της έρευνας, όπως αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία χορηγήθηκε η σχετική άδεια, είναι: 

  1. να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες της μετανάστευσης του είδους προς και από τους ελληνικούς βιότοπους και οι παράγοντες και οι συνθήκες που την επηρεάζουν, 
  2. να προκύψουν τεκμηριωμένα στοιχεία του είδους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στην οργάνωση διαχειριστικών σχεδίων από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και στη διατύπωση σχετικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο εντοπισμός των πουλιών θα γίνεται με την χρήση κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Η έρευνα θα λαμβάνει χώρα μια φορά ανά δεκαήμερο από το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έως τη 30η Νοεμβρίου και από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Η έρευνα στηρίζεται στη παρακολούθηση του είδους με τη χρήση του Δείκτη Κυνηγετικής Αφθονίας (Δ.Κ.Α.). Οι θέσεις έρευνας ορίστηκαν σε είκοσι πέντε (25) θέσεις στην ελληνική επικράτεια, σε σχέση με περιοχές διαχείμασης και περιοχές περασμάτων και είναι κατανεμημένες πάνω στους γνωστούς μεταναστευτικούς διαδρόμους. 

Λόγω της χρήσης κυνηγετικών σκυλιών εξαιρούνται τα Καταφύγια Άγριας Ζωής καθώς και όλες οι εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις Θήρας (ΔΑΔ) από τα κατά τόπους Δασαρχεία ή Δ/νσεις Δασών που βρίσκονται στις επιλεγμένες περιοχές.

Πριν από την διεξαγωγή της έρευνας πεδίου οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έρθει σε άμεση επικοινωνία με την κατά τόπο αρμόδια Δασική Αρχή (Διεύθυνση Δασών Νομού ή Δασαρχείο) για να οριστεί ο ακριβής τόπος και χρόνος αυτής καθώς και ο μέγιστος αριθμός κυνηγετικών σκύλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανά περιοχή. Η Δασική Αρχή είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της εν λόγω έρευνας.

Σύμφωνα με  την απόφαση έγκρισης που έλαβε η ερευνητική ομάδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Αρχές, θα πρέπει «να παρακολουθήσουν και εποπτεύσουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς τους».

Επιμέλεια: dasarxeio.com

logo_dokimastiko

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Γειά σας.Υπάρχει κάτι ανάλογο κ για την ορεινή πέρδικα ;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: