Έρευνα για τις απώλειες στους πληθυσμούς λαγού και πέρδικας. Θα χρησιμοποιηθούν κυνηγετικά γεράκια και αετοί

Έρευνα για τον έλεγχο του πληθυσμού της Καρακάξας (Pica pica) και της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και τη διερεύνηση της επίδρασης τους στους πληθυσμούς του λαγού και της πέρδικας σε περιαστική περιοχή θα πραγματοποιήσει η Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας (Δ’ ΚΟΣΕ).

Σύμφωνα με  την απόφαση έγκρισης που έλαβε η ερευνητική ομάδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στόχος της έρευνας είναι η εκτίμηση της επίδρασης που προκαλούν τα είδη Καρακάξα και Αλεπού στην άγρια πανίδα, και ειδικότερα στην καταστροφή των φωλιών και την θανάτωση των νεοσσών Στρουθιόμορφων, (Passeriformes), Ορνιθόμορφων (Galliformes) & Περιστερόμορφων (Columbidae) ειδών καθώς και θηλαστικών όπως ο λαγός και τον έλεγχο στον περιορισμό των απωλειών.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω, του Νομού Αττικής, ενώ η άδεια διεξαγωγής της ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια και ειδικότερα για τα χρονικά διαστήματα:
– Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019,
– Οκτώβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020, και
– Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021.

Η μεθοδολογία της έρευνας στηρίζεται στη συλλογή 20 ατόμων αλεπούς και 50 ατόμων καρακάξας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Επειδή στη περιοχή έρευνας, λόγω της απαγόρευσης θήρας που ισχύει, δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί κυνηγετικό όπλο, για την συλλογή των ανωτέρω ειδών θα χρησιμοποιηθούν κυνηγετικά γεράκια και αετοί από ειδικούς και έμπειρους χειριστές που περιλαμβάνονται στην ερευνητική ομάδα.

Τα κυνηγετικά γεράκια και αετοί, κατά την άσκηση του ελέγχου των ειδών, θα φέρουν υποχρεωτικά πομπό καθώς και όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Η συλλογή των ανωτέρω ειδών θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα θα πραγματοποιείται προσδιορισμός της πληθυσμιακής πυκνότητας της αλεπούς και του λαγού ανά μονάδα επιφάνειας στους τυπικούς βιοτόπους της περιοχής έρευνας με την εφαρμογή δειγματοληψίας μέσω παρατήρησης, με στόχο την επιμέτρηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου στον πληθυσμό των θηρευτών αλεπού και καρακάξα στην κύρια λεία τους που αποτελεί ο λαγός και η νησιωτική πέρδικα, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση έγκρισης, το Δασαρχείο Αιγάλεω θα παρακολουθήσει και θα εποπτεύσει τη διαδικασία και θα επιβάλλει, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν απαραίτητους συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς του.

Επιμέλεια: dasarxeio.com

logo_dokimastiko

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Έρευνα, Θήρα

Tags: , , , , , , , , ,

1 replies

  1. Μπράβο!!!! Επιτέλους ξυπνήσαμε σαν Λαός και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε μερικά πράγματα!!! Η ιερακοτροφια και ιερακοθηρια ειναι κληρονομιά μας και κομμάτι του πολιτισμού μας και αντί να το έχουμε καμάρι, να το συνεχίζουμε – εξελίξουμε και να το δείχνουμε και σε άλλους λαούς, τόσα χρόνια το απαγορεύουμε!!! Και πάλι μπράβο, μακάρι αυτό να αφυπνίσει μερικούς μεσα στα υπουργεία που υπογράφουν άδειες δεξιά και αριστερά για χαζομάρες και απαγορεύουν την κληρονομιάς μας και την ιστορία μας!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading