Διεθνές συνέδριο για τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής

Με τη συμμετοχή των πλέον καταξιωμένων νομικών περιβάλλοντος της Ευρώπης και επιστημόνων που ασχολούνται με την πολιτική και νομική προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens στην Αθήνα, το διεθνές συνέδριο «International Perspectives on Preventing WildLife Crime».

Την άψογη, κατά γενική ομολογία, διοργάνωση του Συνεδρίου έφερε εις πέρας η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE Natura Themis. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Δρ. Κλεονίκης Πουικλή, δικηγόρου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Ενωσιακό Δίκαιο Περιβάλλοντος της Academy of European Law στην προετοιμασία της θεματολογίας του Συνεδρίου. Περισσότεροι από 140 συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά την άγρια ζωή στη Γηραιά Ήπειρο, για τις αναδυόμενες απειλές κατά της άγριας πανίδας και χλωρίδας αλλά και για υπάρχοντα και πιθανά μελλοντικά εργαλεία αντιμετώπισης της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε 26 διαλέξεις, οι οποίες κάλυψαν σφαιρικά ζητήματα όπως: α) Η νομοθεσία για τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και η εφαρμογή της, β) η παράνομη διακίνηση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, γ) τα διατομεακά ζητήματα εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής και προστασίας της βιοποικιλότητας, δ) ο ρόλος και η προσφορά του έργου LIFE Natura Themis στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος και ε) το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Σημαίνουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής νομικής κοινότητας που ασχολούνται με το περιβαλλοντικό έγκλημα, ανέλυσαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοπαρασκευής, τα κεκτημένα και τα προβλήματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, την αποτελεσματικότητα και τις συγκρούσεις που προκύπτουν σε σχέση με τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νομικά, οικονομικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαίος εισαγγελέας και δικαστής για να εφαρμόσει το περιβαλλοντικό δίκαιο, τις ελλείψεις αλλά και προτάσεις βελτίωσης του περιβαλλοντικού δικαίου στην Ευρώπη. Στους εισηγητές περιλαμβάνονταν  ο ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας κος Ludwig Kramer, ο κ. Joseph van der Stegen, Αξιωματικός του Τμήματος Φύσης της Ευρωπαϊκής Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δρ. Valerie Fogleman, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Cardiff με εξειδίκευση στα περιβαλλοντικά θέματα, ο Δρ. Matthias Keller , μέλος της Ειδικής Ομάδας Ακαδημαϊκών για την Εφαρμογή του Δικαίου σε θέματα Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κος Jan Van de Berghe, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης του Βελγίου, ο κος John Visbeen, πρώην αξιωματικός της Ολλανδικής Αστυνομίας, ειδικός για θέματα δίωξης περιβαλλοντικών εγκλημάτων και μέλος του δικτύου IMPEL, ο κος Γιώργος Αλμπούρας, Δικαστής στον Άρειο Πάγω με εξειδίκευση στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο, η Δρ. Αγγελική Καλλία-Αντωνίου, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με εξειδίκευση στην εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, η κα Lea Tomazic, Δικηγόρος και εκπρόσωπος του έργου “Raising Awareness on Environmental Liability in Slovenia”,  η κα Σταυρούλα Πουλή, προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δρ. Γιώργος Σμπώκος, Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής Κρήτης, η κα Μαρία Μανιαδάκη, Συντονίστρια του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης, ο κος Νίκος Κασσίνης, Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της Κύπρου, ο κος Παναγιώτης Δενδρινός, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Mom, η κα Βικτώρια Σαράβια, στέλεχος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η κα Lilla Barabas, Ζωολόγος και συντονίστρια του BirdLife Ουγγαρίας, η κα Ανταία Χρήστου, συνεργάτης του BirdLife Μάλτας με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της άγριας πανίδας, η Δρ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η κα Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,  η κα Άννα Καζάζου, μέλος της επιστημονικής ομάδας της ΑΝΙΜΑ και η κα Παναγιώτα Θεοδώρου, υπεύθυνη Πολιτικής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Από την πλευρά των εταίρων του έργου ο κος Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης καλωσόρισε τους συνέδρους και παρουσίασε την ΕΕΠΦ και τις δράσεις της, ενώ ο Δρ. Μιχάλης Προμπονάς απηύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε το έργο LIFE Natura Themis.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ κος Δημήτρης Δερματάς και ο κος Γιώργος Πρωτόπαπας, εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ παρουσίασε τη συμβολή του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν σε ηλεκτρονική μορφή έως το τέλος του έτους, οπότε και θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου.

http://www.lifethemis.euΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Νομοθεσία, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: