Ο μαγικός κόσμος των πουλιών της Κρήτης

Τριακόσια εξήντα πέντε είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην Κρήτη και τα 270 από αυτά αποτελούν τα βασική ορνιθοπανίδα του νησιού καθώς είτε είναι συχνοί «επισκέπτες» είτε μόνιμοι «κάτοικοι». Στα άκρως σημαντικά οικοσυστήματα της Κρήτης, στους φυσικούς υγροτόπους, στα φράγματα, στους φρυγανοτόπους της, βρίσκουν τροφή, ζευγαρώνουν, αναπαράγονται και φωλιάζουν πλήθος πουλιών που κάνουν με απίστευτο σθένος το μακρινό ταξίδι τους από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική. Όπως ο μικρόσωμος κηποτσιροβάκος, που εξασθενημένος σταματά στην Κρήτη, για να πάρει δυνάμεις και να ολοκληρώσει ένα 20ήμερο ταξίδι τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων ή η σταχτάρα, το πετροχελίδονο με την δεινή πτητική ικανότητα: τρώει, ζευγαρώνει και κοιμάται στον αέρα και έτσι καταφέρνει να φτάσει νοτίως της Σαχάρας σε 2-3 ημέρες.

Ο μαγικός κόσμος των πουλιών της Κρήτης περιλαμβάνει από τα ενδημικά υποείδη της κίσσας και του καλόγερου ως την πιο πρόσφατη άφιξη πτηνών που καταγράφηκε πέρυσι, στο Αρκάδι και είναι ένα ζευγάρι λευκών πελαργών. Όντα προσαρμοστικά, όπως το κοτσύφι, που όταν μειώθηκαν πολύ οι πληθυσμοί του, πιθανότατα λόγω κυνηγιού, μετοίκησε στις πόλεις, όπως το Ηράκλειο, όπου πλέον βρίσκεται παντού. Προστατευόμενα, όπως η πετροτρουλίδα, που αγαπά τους ελαιώνες ή παμφάγα, όπως ο κατά βάση «μονογαμικός» ασημόγλαρος, ένα από τα πολλά είδη γλάρων που απαντώνται στην Κρήτη. Θεωρείται υπεύθυνος για την βλάστηση σε γειτονικές νησίδες, καθώς εκεί μεταφέρει τη «λεία» του για να τραφεί. Και αυτή περιλαμβάνει από κουτιά κονσέρβας και καλαμάκια σουβλακιού έως σπόρους ελιάς και άλλων δέντρων ή φυτών.

Στα πουλιά του νησιού ήταν αφιερωμένη η ένατη κατά σειρά εκπομπή της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» μεταδίδεται κάθε Τρίτη, 11-12 π.μ. από την ΕΡΤ Ηρακλείου, από τους 97,5 και τους 105,6 στα FM και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: https://webradio.ert.gr/heraklio. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Καλεσμένος της εκπομπής με τίτλο «Με τη ματιά των πουλιών», ήταν ο βιολόγος – ορνιθολόγος, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μιχάλης Δρετάκης.

Oλόκληρη την εκπομπή επιμελήθηκε η Νεκταρία Μανουσουδάκη μπορείτε να την ακούσετε στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/iraklio/o-magikos-kosmos-ton-poylion-tis-kritis/

Ο Μιχάλης Δρετάκης σπούδασε Βιολογία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης στην Οικολογία στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης με περαιτέρω ειδίκευση στην Ορνιθολογία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από το 1984. Έχει ασχοληθεί με την καταγραφή των πουλιών στην Κρήτη για την γεωγραφική τους κατανομή, τη διαχείριση των πληθυσμών τους και των βιοτόπων τους. Ως ερευνητής του ΜΦΙΚ έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές και διαχειριστικές μελέτες για τα πουλιά και τους βιοτόπους τους, καθώς επίσης σε εκπαίδευση φοιτητών και μεταπτυχιακών ερευνητών και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση και κυκλοφορία από το Μ.Φ.Ι.Κ. στην ελληνική και αγγλική γλώσσα του βιβλίου «Τα Πουλιά της Κρήτης», του οποίου είναι ο βασικός συγγραφέας.

Γραφικά: Τμήμα Γραφικών Μ.Φ.Ι.Κ.

Πηγή: http://www.ert.gr/ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: