Την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται κοντά σε ρέματα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Χαρά Τζαναβάρα | efsyn.gr
Με τις νέες διατάξεις μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις για ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της οικοδομικής γραμμής και της οριογραμμής του ρέματος.
Σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει οριοθέτηση, γίνεται προσωρινή χάραξη της οριογραμμής που πρέπει να απέχει 20 μέτρα από τον άξονα του ρέματος, έναντι 10 μέτρων που ισχύει για την οριστική, όπως προβλέπει ο νόμος του 2014.
Με άλλη διάταξη η 9η Νοεμβρίου 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία, με τα έως τώρα δεδομένα, για δύο κατηγορίες αυθαιρέτων. Η πρώτη και μεγαλύτερη περιλαμβάνει ιδιοκτησίες που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στον νόμο 4495/2017, αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταθέσουν αίτηση ώς τις 8 Απριλίου θα έχουν έκπτωση στο πρόστιμο 10%, πριν να υπολογιστούν οι υπόλοιπες μειώσεις για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ.) ή για εφάπαξ εξόφληση. Εως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 1,7 εκατ. δηλώσεις.
Η δεύτερη αφορά αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2011 ή βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί-παραλίες, αρχαιολογικές ζώνες, δίκτυο NATURA κ.λπ.) και εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής τους.
Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν περιθώριο ώς τις 9 Νοεμβρίου να τα κατεδαφίσουν με δικά τους μέσα και να απαλλαγούν από πολύ τσουχτερά πρόστιμα καταβάλλοντας μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ.
Σε αυτή την ενότητα υπάρχει μια κατηγορία αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε εκχερσωμένα δάση, αλλά έχουν δηλωθεί με τις διατάξεις των νόμων του 2011 και του 2013 οι οποίοι δεν προέβλεπαν την υποβολή τοπογραφικών με γεωδαιτικές συντεταγμένες που προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση του ακινήτου.
Οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται το γεγονός ότι δεν είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες στην περιοχή τους και επομένως δεν γνώριζαν ότι εξαιρούνται. Στην πλειονότητά τους τους έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα και θεωρούν ότι έχουν νομιμοποιήσει το αυθαίρετό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές τις δηλώσεις, με δεδομένο ότι προωθεί μέτρα για τη διατήρηση για 40 χρόνια των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε «οικιστικές πυκνώσεις», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί σε περιοχές που ήταν δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1942 και ειδικά για την Αττική του 1937.
Προβλέπει όμως ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, που δεν αποκλείεται να μειωθούν και να γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκά για όσους έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.
Το υπουργείο προαναγγέλλει «μπουλντόζες» για αυθαίρετα όλων των κατηγοριών που δεν θα δηλωθούν. Οι κατεδαφίσεις δεν είναι εύκολες, αλλά παράνομα κτίσματα που θα εντοπιστούν στο μέλλον επιβαρύνονται με πολύ υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Νομοθεσία
Αφήστε μια απάντηση