ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

Σε ποιες περιοχές η υποβολή αντιρρήσεων επεκτείνεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Διπλή παράταση, η οποία θα αφορά στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε τρεις περιοχές, την Αρχαία Κόρινθο, το Λουτράκι και τους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και στην προθεσμία υποβολής αντίρρησης κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, στις περιοχές στις οποίες οι αναρτήσεις έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: https://www.ethnos.gr

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή -ακόμα και εντός της ημέρας- ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, θα δοθεί παράταση έως τα τέλη Ιουνίου στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων σε περιοχές στις οποίες η σχετική προθεσμία έληγε στις 29 Μαρτίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι πληγείσες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής. Αναλυτικά, οι περιοχές στις οποίες είχε γίνει η ανάρτηση τον Οκτώβριο του 2018 είναι:

  • Ανατολική Αττική: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης.
  • Δυτική Αττική: Στον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.
  • Δράμα: Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.
  • Κυκλάδες: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αδάμαντος (νήσος Μήλος), Ανάφης (νήσος Ανάφη), Ανω Μεράς (νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (νήσου Θήρας), Σικίνου (νήσος Σίκινος), Ανω Μεριάς, Φολεγάνδρου (νήσος Φολέγανδρος).
  • Κοζάνης: Χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες γίνεται εμπρόθεσμα και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κτηματολογίου (www.ktimatogio.gr). Για την υποβολή αντίρρησης αρκεί ένα έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει το έννομο συμφέρον του ενδιαφερόμενου και μπορεί να είναι είτε τίτλος, όπως ένα συμβόλαιο, είτε το Ε9.

Ωστόσο, για την τεκμηρίωση μιας αντίρρησης και προκειμένου να μην απορριφθεί από τις επιτροπές, ενδεχομένως θα απαιτηθούν και άλλα έγγραφα κατά περίπτωση, όπως η βεβαίωση οικοδομικής άδειας σε ισχύ, τοπογραφικό διάγραμμα, βεβαίωση της Πολεοδομίας εάν κάτι εμφανίζεται ως εκτός σχεδίου ενώ είναι ενταγμένο στο σχέδιο κ.λπ. Στις περιοχές στις οποίες δεν κατατίθενται αντιρρήσεις επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, οι δασικοί χάρτες κυρώνονται οριστικά 45 ημέρες μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ενώ στις υπόλοιπες η κύρωση γίνεται μετά την εξέταση των αντιρρήσεων.

Συνήθως η μερική κύρωση αφορά ποσοστό περίπου 90% του συνόλου, καθώς σε αντίρρηση βρίσκεται το 10% κατά μέσο όρο. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πάτμος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς έως σήμερα περίπου το 30% του νησιού βρίσκεται σε αντίρρηση.

Κτηματολόγιο

∆εύτερη και τελευταία προθεσμία για να δηλώσουν τα ακίνητά τους δίνεται στους ιδιοκτήτες τριών περιοχών, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ η νέα παράταση διάρκειας 45 ημερών για τους κατοίκους εσωτερικού με περιουσία στην Αρχαία Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και στο Λουτράκι.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο δήλωσης έως τις 13 Μαΐου, καθώς η αρχική προθεσμία, που έληξε τον Φεβρουάριο και είχε ήδη παραταθεί μία φορά έως τις 29 Μαρτίου, επεκτείνεται εκ νέου.

Συγκεκριμένα, η παράταση αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών δήμων/κοινοτήτων: α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκέριζας του καλλικρατικού δήμου Κορινθίων και β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του καλλικρατικού δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση περιουσίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο ή ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www. ktimatologio.gr.

Πηγή: https://www.ethnos.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: