Παυλώνια – Ένα παρεξηγημένο δασικό δένδρο

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Η Παυλώνια, ειδικότερα η P. elongata και η P. tomentosa, αν και ξενικό είδος παρουσιάζει τεράστια πλεονεκτήματα για μια βιώσιμη δασική καλλιέργεια (φυτεία) παρά τον πόλεμο που έχουν εκτοξεύσει οι άσπονδοι εχθροί της και ειδικότερα συνάδελφοι Δασολόγοι.

Με σεβασμό στην κάθε άποψη έχουν όμως αναλωθεί σε ένα πόλεμο απίστευτο όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής Υπηρεσίας αλλά και διάφοροι καθηγητές κλπ. Συνιστώ λοιπόν υπομονή λίγο συνάδελφοι, μην βγάζετε ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Πέρα από τις φιλότιμες προσπάθειες του εκλεκτού συνάδελφου Κώστα Σπανού, άριστου ερευνητή, ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένες επιστημονικές απόψεις για τα τελικά αποτελέσματα της τεχνικής ξυλείας της Παυλώνιας σε διάφορά μικροπεριβάλλοντα που έχει εγκατασταθεί.

Για να μην παρεξηγηθώ μιλάμε για Δασοκομία ταχυαυξών ειδών και όχι την εισαγωγή της Παυλώνιας σε φυσικά δάση, φυσικά οικοσυστήματα, κ.λπ. αλλά για την δάσωση γεωργικών εκτάσεων καθώς και την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων, όχι μόνο από αγρότες αλλά και για Δήμους, άλλους φορείς που διαθέτουν τέτοιες εκτάσεις.

Σκοπός μου είναι να συμπληρώσω ή να προσθέσω νέα στοιχεία από την πρακτική μου εμπειρία με δασικές φυτείες που έχουν εγκατασταθεί στο Νομό Ηλείας και παρακολουθώ με ενδιαφέρον και μεράκι την προσπάθεια αυτών των αγροτών και τους στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, άρα λοιπόν μετά τις θαυμάσιες εργασίες του συνάδελφου Κώστα Σπανού, ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, δεν επαναλαμβάνω τις δικές του πολύτιμες πληροφορίες, απλά συμπληρώνω.

Για παραγωγή τεχνικής ξυλείας πάνω από 30 cm προτείνω:

α) Κατάλληλα εδάφη που αποστραγγίζουν και δεν νεροκρατούν, καθώς επίσης μια εδαφοτομή τουλάχιστον 2,5 έως 3 μέτρα είναι απαραίτητη για να έχουμε σαφή γνώση που βρίσκεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, διότι εάν είναι επιφανειακός τότε δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση της δασικής φυτείας Παυλώνιας (έχω προσωπική εμπειρία από καλλιεργητή στα Σαβάλια του Δήμου Ήλιδας που τον τέταρτο χρόνο καταστράφηκε η φυτεία του από τον επιφανειακό υδροφόρο ορίζοντα).

β) Ανάλυση εδάφους Ph, οργανική ουσία, Ν, Ρ, Κ, και ιχνοστοιχεία (οδηγός για τα επόμενα χρόνια , επιθυμητό Ph 5,5 έως 7 κάτω ή πάνω από το εύρος αυτό δημιουργούνται χλωρώσεις με συνέπεια την κακή ανάπτυξη των φυτών.

Οργανική ουσία >2%

Εάν είναι μικρότερη του 2% τότε προσθέτουμε κοπριά 2-3 τόνους ανά στρέμμα, πράγμα δύσκολο είτε όμως με την σπορά λούπινου ή σόργου ή άλλων κτηνοτροφικών φυτών μετά την ολοκλήρωση τού κύκλου τους, λιπαίνουμε με θειϊκή αμμωνία για να αυξήσουμε την αποσύνθεση της φυτικής μάζας και ταυτόχρονα την ενσωματώνουμε με φρεζάρισμα στο έδαφος, έτσι αυξάνουμε σημαντικά την οργανική ουσία του εδάφους, άρα και την γονιμότητα.

γ) Διάνοιξη λάκκων 40×40 ρίχνοντας στο βάθος που θα έρθουν σε επαφή οι ρίζες των φυτών με σκόνη Μυκόριζας (είδους glomus sp)

δ) Φύτευση-Υποστύλωση: Ρίχνουμε μείγμα κοπριάς και ζεόλιθου ή ατταπουλγίτη κατά την φύτευση και μετά ποτίζουμε τα φυτά, επίσης μπορούμε να ρίξουμε στο νερό ποτίσματος ένα μείγμα υγράς λίπανσης από Ατονικ (γιβερρελινη) και κρυσταλλικού λιπάσματος με πολλές μονάδες σε φώσφορο ήτοι 13-40-13 ή 15-30-15 με σκοπό την γρήγορη προσαρμογή του φυτού και το ξεπέρασμα του μεταφυτευτικού σόκ. Υποστύλωση με ξύλινους πασσάλους για 3-4 χρόνια.

ε) Ρίχνουμε λίπασμα σύμφωνα με την ανάλυση του εδάφους στις θέσεις φύτευσης των φυτών.

Στ) Σηκώνουμε με όργωμα το χωράφι έτσι ώστε η σειρά φύτευσης των να βρίσκεται στα σαμάρια (δηλαδή υπερυψωμένα).

ζ) Άρδευση. Η άρδευση μπορεί να γίνει με τυφλό λάστιχο Φ20 και σε κάθε δένδρο σταγόνες Φ20 ανά 20 cm ένα μέτρο μήκος που θα απλώνεται σε ημικύκλιο γύρω από το δέντρο. Έχει σημασία να μην βρέχεται ο κορμός.

η) Ανάλογα με την ανάλυση του εδάφους και φυσικά την φυσιολογία ανάπτυξης των φυτών επεμβαίνουμε ανά 15-20 μέρες εναλλάξ με κρυσταλλικά λιπάσματα άμεσης απορρόφησης ήτοι: 1) Φωσφορική ουρία (συνήθως μικρές δόσεις, ένα κουταλάκι του γλυκού ή εάν υπάρχει λιπαντήρας μέσω του αρδευτικού συστήματος το τελευταίο 20λεπτο με το πότισμα.) 2) 15-30-15, 3) 20-20-20 μέχρι τέλος Αυγούστου οπότε σταματάμε.

Φυτοπροστασία: Δεν είναι απαραίτητο. Κάποιες επεμβάσεις, προληπτικά όμως, το χειμώνα επεμβαίνουμε με (χαλκό) υδροξείδιο του χαλκού και το καλοκαίρι με Alliette για προστασία του ριζικού συστήματος. Όμως να το δούμε και μελλοντικά μήπως χρειαστούν κάποιες επεμβάσεις για τα έντομα με βιολογικό ή χημικό τρόπο, όσο το δυνατό σκευάσματα βιοτεχνολογικά με μηδενικά επίπεδα MRLS, ρύπανσης κλπ και σεβασμό στο περιβάλλον.

Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε καλλιεργητής μπορεί να αποφασίσει για την εντατική μορφή καλλιέργειας όπως περιέγραψα πιο πάνω ή με φυσικό τρόπο όπως αναπτύσσονται τα δασικά φυτά στις αναδασώσεις.

Στο Νομό Ηλείας υπάρχουν διάσπαρτες φυτείες περίπου 400 στρέμματα, Πύργος, Γαστούνη, Σιμόπουλο, Πελόπιο, Καρδαμάς, με τάση αύξησης εάν κρίνω και από τα τηλέφωνα που είμαι αποδέκτης στην Δ/νση Δασών. Επίσης υπάρχουν και μεμονωμένα δένδρα σε κάμπινγκ και κατοίκους με μοναδικό στόχο την αισθητική σαν καλλωπιστικό και ιδιαίτερα την περίοδο της ανθοφορίας με το όμορφο μωβ χρώμα της.

Πρέπει να τονίσουμε ότι από την μικρή έρευνα αγοράς που έκανα, υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά λόγω ότι είμαστε ελλειμματικοί σε ξύλο. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι κανείς δεν υποστήριξε ότι το ξύλο της Παυλώνιας κάνει για όλες τις χρήσεις, απλά έχει και αυτό (ξύλο της Παυλώνιας) το μερίδιό του στην ξυλαγορά.

Κάποια δείγματα ξύλου Παυλώνιας που έστειλα σε βιοτεχνίες ξύλου στην περιοχή του Πύργου, εντυπωσιάστηκαν και τόνισαν ότι είναι θαυμάσιο για διάφορες χρήσεις, σε ταβάνια, στέγες, έπιπλα, κλπ.

Είναι αλήθεια ότι θα στείλουμε σε διάφορα εργαστήρια ξύλου ακόμα και στην Ιταλία πολλά δείγματα έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα από διάφορά μικροπεριβάλλοντα που έχει φυτευθεί η Παυλώνια.

Άρα λοιπόν μη βγάζουμε ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Τα εργαστήρια της Δασικής Οικονομικής τόσο της Δασολογίας του Α.Π.Θ. όσο και της Δασολογίας του Δ.Π.Θ. μπορούν να συμβάλλουν στην έρευνα της ξυλαγοράς.

Έχω επανειλημμένα αναφερθεί ότι το κομβικό σημείο αδυναμίας των παραγωγών είναι το εμπόριο τόσο των αγροτικών όσο και των Δασικών Προϊόντων.

Νομίζω ότι με το παρόν άρθρο γίνεται προσπάθεια να συμβάλλω στην επιστημονική πράξη των Δασολόγων διότι είναι ηλίου φαεινότερον εάν δεν το κάνουμε εμείς σαν Δασολόγοι, θα το κάνουν κάποιοι άλλοι κλάδοι, που η συντεχνιακή τους αντίληψη είναι τρομερή. Ότι είναι κερδοφόρο κομμάτι θέλουν να το αρπάζουν.

Τέλος είμαι στην διάθεση του οποιουδήποτε για περισσότερες πληροφορίες και συνεχώς εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, καθώς επίσης η σχολαστική διερεύνηση της ξυλαγοράς προκειμένου να δώσουμε λύση στο κάθε αγρότη η επενδυτή που πρέπει να πουλήσει σωστά το προϊόν του.

Ακολουθούν φωτογραφίες με φυτείες από τον Νομό Ηλείας καθώς και μεμονωμένα δένδρα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 ΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: