Τεχνοκρατική άποψη και άλλη προσέγγιση των εξαγορών ή χρήσεων εκχερσωθέντων δασικών εκτάσεων

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δασολόγου, Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Σε συνέχεια της τελευταίας απόφασης του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αντισυνταγματικές οι εξαγορές των δασικών εκτάσεων των παράνομα εκχερσωμένων εκτάσεων έχω να προσθέσω τα παρακάτω.

Δεν θα σταθώ στο Νομικό μέρος του θέματος, διότι υπάρχουν άλλοι πιο εξειδικευμένοι από εμένα. Θα επιχειρήσω τεχνοκρατικά να αναλύσω το θέμα.

  1. Οι επιστήμονες της πράξης Δ/ντές – Δασάρχες αγνοήθηκαν και το συνδικαλιστικό μας όργανο ΠΕΔΔΥ (το Δ.Σ.) έκανε προσφυγή προς το ΣτΕ, για ακύρωση των διατάξεων που αφορούν τις εξαγορές. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα έπρεπε να παρθεί απόφαση από την Γεν. Συνέλευση;
  2. Σαν άνθρωπος της πράξης με εμπειρία 35 χρόνων, οι εκχερσώσεις έγιναν για βιοποριστικούς λόγους επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου και η αλλαγή της χρήσης τους δεν μειώνει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (ελιές, αμπέλια), απεναντίας ενισχύεται η πρωτογενής παραγωγή, υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του παραγόμενου πλούτου στον διατροφικό τομέα (έμμεσα πλην σαφώς υπάρχει εθνικό συμφέρον σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασ. Νομοθεσίας.)
  3. Μέχρι την ισχύ του Συντάγματος του 1975 δόθηκαν νόμιμα παραχωρητήρια. Αλήθεια αυτά δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα;
  4. Υπήρχε παντελής απουσία του κράτους για την διαφύλαξη του δασικού πλούτου τα τελευταία 70 χρόνια. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των δασικών υπαλλήλων για την προστασία των Δασών, υπήρξε υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και πάμπολλες αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους καταπατητές.
  5. Τα δάση δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν διότι εγκαταλείφθηκαν σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές.
  6. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών σαν ένα πάγιο συνδικαλιστικό μας αίτημα είναι χωροταξικό εργαλείο που θα βάλει σε τάξη τις χρήσεις γης.
  7. Η απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, πάσχει, είναι ταξική και ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες.
  8. Ελπίζουμε στην ολομέλεια να δοθεί οριστική λύση στο τεράστιο ζήτημα  αυτό, διότι είναι μη αναστρέψιμες αυτές οι περιπτώσεις της αλλαγής χρήσης  γης και ελπίζουμε ότι η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει τα υπάρχοντα δάση και να στελεχώσει τις Υπηρεσίες με το απαραίτητο επιστημονικοτεχνολογικό προσωπικό προκειμένου να υπάρξει αειφορική διαχείρηση των Δασών.


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Νομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: