Έκδοση ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Ξεκινάει από 1 Ιουνίου η έκδοση, σε καθημερινή βάση (έως 31 Οκτωβρίου 2019), του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο χάρτης ενημερώνει για την επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, ανά την Επικράτεια. Στο χάρτη, ο οποίος αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Π. αναφέρεται ο κίνδυνος επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς ανά περιοχή που αναμένεται για την επόμενη μέρα από την ημέρα έκδοσής του.

Οι κατηγορίες επικινδυνότητας κυμαίνονται από 1 έως 5:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή). Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση). Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.
  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).
  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.
  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ). Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία κινδύνου πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή κατάσταση συναγερμού, (κατηγορία 5), δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατ’ ανάγκη εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή. Ειδικά όταν γίνεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών μέσω δελτίων τύπου, μπορεί να αποτραπούν ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Αυτό αποτελεί και έναν από τους στόχους αυτής της κατάταξης. Η κατάταξη επίσης μιας περιοχής σε κατηγορία χαμηλού κινδύνου δεν αποκλείει την πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Το ελάχιστο γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο θα εκτιμάται ο κίνδυνος στον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς θα είναι τα διοικητικά όρια των Δασαρχείων της χώρας, δεδομένου ότι συνδέονται με τα δασικά συμπλέγματα της Χώρας. Η παρουσίαση των στοιχείων σε μορφή χάρτη, έχει σαν σκοπό τη συγκριτική αξιολόγηση των διαφόρων περιοχών που απεικονίζονται.

Η σύνταξη του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για το 2019 θα γίνεται από ομάδα έκδοσης του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς (Απόφαση 7957/23-05-2019 Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας – ΑΔΑ: ΩΒΩ546ΜΚ6Π-ΥΦΤ), η οποία θα απαρτίζεται από επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό (Δασολόγους και Μετεωρολόγους) της Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Π.Π. και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά την έκδοση και αποστολή του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για την επόμενη ημέρα, τα μέλη της ομάδας έκδοσης βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ καθώς και με άλλους φορείς Πολιτικής Προστασίας (Δασικές Υπηρεσίες, Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας κλπ) και παρακολουθούν την τρέχουσα πορεία εξέλιξης των πυρκαγιών, για λόγους ανατροφοδότησης και αξιολόγησης των προβλέψεων του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της ΓΓΠΠ, η Γενική Δ/νση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 181752/2052/2-05-2019, ενημερώνει τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας για την έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γ.Γ.Π.Π. και κατά την κρίση της εκδίδει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιοποίησή του, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Σχετικό αρχείο:
Εγκύκλιος 3946/27.05.2019 (ΑΔΑ: ΩΕΣΔ46ΜΚ6Π-ΜΝΔ) Έκδοση ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γ.Γ.Π.Π. κατά την αντιπυρική περίοδο 2019
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [646.68 KB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: