Παγίδευση και απομάκρυνση αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων

Την παγίδευση και απομάκρυνση των αγριόχοιρων και των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων από τον λόφο της Ανάληψης Πανοράματος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, με την συγκρότηση ειδικών συνεργείων, αποφάσισε η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Τα συλληφθέντα ζώα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες μετά από την φαινοτυπική αναγνώριση που θα διενεργήσει επιτροπή που αποτελείται από δυο δασικούς υπαλλήλους και έναν ομοσπονδιακό θηροφύλακα. Οι αγριόχοιροι θα απελευθερωθούν σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Πανοράματος. Οι ημίαιμοι μη δεσποζόμενοι χοίροι (υβρίδια) θα οδηγηθούν σε τοπικό δημόσιο σφαγείο δεδομένου ότι η απελευθέρωσή τους θα είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς αγριόχοιρων και να προκαλέσουν γενετική μόλυνση. Εφόσον προκύψει ποσότητα κρέατος, θα διατεθεί δωρεάν σε ενδιαφερόμενα ιδρύματα, κοινωνικά παντοπωλεία με βάση κατάλογο που θα καταρτιστεί από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τα συνεργεία που θα επιφορτιστούν το έργο της παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων αποτελούνται από 18 κυνηγούς, μέλη των κυνηγετικών συλλόγων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων. Ως υπεύθυνοι των συνεργείων ορίστηκαν έξι δασοφύλακες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης ενώ τον σχεδιασμό της όλης επιχείρησης έχει αναλάβει το Γραφείο Θήρας του ίδιου δασαρχείου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων για το χρονικό διάστημα λειτουργίας των συνεργείων, η οποία μπορεί να αποτελεί και δαπάνη των οικείων κυνηγετικών συλλόγων. Κατά την διάρκεια της εφαρμογής της εν λόγω τεχνικής θα πρέπει οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων, να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.

Η δασική υπηρεσία θα ζητήσει τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος κ.λπ.).

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: