Ρυγχόσπερμο: ζωηρό και ολάνθιστο αυτή την εποχή

Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη*

Ρυγχόσπερμο (Trachelospermum jasminoides)

Από τα πλέον δημοφιλή και πλέον χρήσιμα αειθαλή αναρριχώμενα φυτά της οικογενείας Apocynaceae, συνώνυμο με το Rhynchospermum jasninoides γνωστό και ως Κινέζικο Γιασεμί και ως Γιασεμί το αστεροειδές (star jasmine). Χώρες καταγωγής του αναφέρονται η Ιαπωνία, η Κορέα η Κίνα και το Βιετνάμ. Αναπτύσσεται γρήγορα μέχρι 8 μέτρα ύψος (μήκος ανάπτυξης). Πολύ αρωματικά λευκά πεντάλοβα άνθη σε σχήμα προπέλας. Φυτό πολύ εντυπωσιακής υφής με γυαλιστερό συμπαγές φύλλωμα και με πλούσια ανθοφορία άνοιξη και καλοκαίρι (Μάιο-Ιούλιο). Αντέχει στο κρύο και σε προσβολές. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις όπου ανθοφορεί πολύ πλουσιότερα, αλλά δεν έχει πρόβλημα σε ημισκιές και σε σκιερές θέσεις. Τον χειμώνα ενδείκνυται ένα κλάδεμα αραιώματος ώστε την άνοιξη να ξαναπετάξει και να φουντώσει.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται ως αναρριχώμενο σε φράχτες, τοίχους, κολώνες, εξωτερικές κουπαστές, πέργολες και οπουδήποτε του δίνεται η δυνατότητα να αναρριχηθεί (με πλέγματα και καφασωτά), ακόμη και σε γειτονικά δένδρα. Κατάλληλο για απόκρυψη θέας και κακοτεχνιών στην οικοδομή, αλλά χρησιμοποιείται και ως εδαφοκάλυψη σε επίπεδες και κεκλιμένες επιφάνειες. Προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και δεν αρέσκεται σε υπερβολικό πότισμα ούτε σε υπερβολή λίπανσης, λίγη τύρφη το βοηθάει στη ριζοβολία. Κάπως περισσότερο πότισμα επιζητά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Συνηθίζεται η καλλιέργεια και σε φυτοδοχεία δίπλα σε αυλές, εισόδους κτιρίων, κοντά σε αψιδωτές πέργολες και σε κολώνες. Στα φυτοδοχεία απαιτεί πιο τακτικό πότισμα. Πολύ εντυπωσιακό όταν αναπτύσσεται σε κάγκελα μάντρας δημιουργώντας πυκνό φυτοφράχτη που ανθοφορεί «αρωματικά» αλλά και δεν επιτρέπει την οπτική προσπέλαση προς ιδιωτικούς χώρους, αυλές και μπαλκόνια.

Δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουμε συνεχώς στα κλαδιά του για να κλείνουμε εμείς τα τυχόν κενά κατά την αναρρίχησή του, αυτό είναι κάτι που ξέρει να το κάνει μόνο του και μάλιστα πολύ πετυχημένα…!

Προσφέρεται και για παραγωγή αιθέριων ελαίων αλλά και φυτικών ινών μεγάλης αντοχής από τους βλαστούς, μια κυρίως παραδοσιακή κινέζικη πρακτική όπου οι ίνες αναμιγνύονταν με ίνες βαμβακιού για απόκτηση μεγαλύτερης αντοχής κατά την παραγωγή υφαντών.

__________________

*Ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης είναι γεωπόνος (ΑΠΘ), Αρχιτέκτονας Τοπίου και πρώην Β’ Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί δυο φορές (2002, 2009) με τα Βραβεία Αριστείας για το Αγροτικό Ρεπορτάζ (Honorary Awards «Excellence in Reporting») του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα Team-S Landscape & Architecture στο facebook



ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: