Η προεκλογική αναστολή κατεδάφισης δεν αποτελεί δασική πολιτική

Αντιδρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην εισαγωγή προς ψήφιση «σε προεκλογική περίοδο» του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα. «Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες δεν μπορεί να συζητηθεί εν θερμώ» αναφέρουν και μιλούν για κλείσιμο του ματιού σε καταπατητές και επιβράβευση των παραβατών.

Αντιδρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην εισαγωγή προς ψήφιση «σε προεκλογική περίοδο» του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα.

Σε ανακοίνωσή τους διατυπώνουν αντιρρήσεις «να μπει προεκλογικά για ψήφιση το νομοσχέδιο για την προσωρινή τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες δεν μπορεί να συζητηθεί εν θερμώ» αναφέρουν και προσθέτουν πως «η 25χρονη προεκλογική αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων που κτίστηκαν σε δασικές περιοχές μέχρι το 2011, κλείνει το μάτι σε καταπατητές, απαξιώνει τις υπηρεσίες που για δεκαετίες τους διώκουν ποινικά και επιβραβεύει τους παραβάτες».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι «η διευθέτηση των χρονιζόντων προβλημάτων της χώρας χρειάζεται μια στιβαρή συνολική διευθέτηση» και πως δική τους προτεραιότητα «είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου».

Στην ανακοίνωση, αναφέρουν ακόμη: «Ζητούμενο επίσης είναι η άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων που θα οργανώνουν τους χώρους όπου καταγράφηκε το πρόβλημα των αυθαιρέτων, με σεβασμό στις επιταγές του συντάγματος και κυρίαρχους άξονες την προστασία του δασικού πλούτου, την αποκατάσταση του δασικού ισοζυγίου και την περιβαλλοντική διαχείριση της κάθε περιοχής».

Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν αντίθετοι «στην οριζόντια εξαίρεση της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας των χορτολιβαδικών, φρυγανικών και πετρωδών εκτάσεων μετά από την αναγνώριση τους ως ιδιωτικών».

Ζητούν δε «να προετοιμαστεί μετεκλογικά και μέσα από ευρεία δημόσια διαβούλευση ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση προστασίας, αφού αποτελούν σημαντικά και εκτεταμένα οικοσυστήματα για τη χώρα μας, ενώ μεγάλο μέρος τους αποτελεί σημαντικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000».

https://www.in.gr/ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Επικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: