Αναγκαστική υλοτόμηση 8.000 χωρικών καυσόξυλων από το Σέιχ Σου

Περίπου 8.000 χωρικά καυσόξυλων έχουν συγκεντρωθεί από την ολοκλήρωση της αναγκαστικής υλοτόμησης στο 90% της πευκόφυτης έκτασης 3.500 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, η οποία προσβλήθηκε από το φλοιοφάγο έντομο «Tomicus piniperda», σύμφωνα με τους υλοτόμους που επιχειρούν στο περιαστικό δάσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», Ευθύμη Τσίτσο, ο συνεταιρισμός «Ένωση» συγκέντρωσε περίπου 5.000 χωρικά καυσόξυλων κι ο δασικός συνεταιρισμός «Άνω Σταυρού», που εργάζεται στο δυτικό μέρος του δάσους, έβγαλε περίπου 3.000 χωρικά. Ένα χωρικό καυσόξυλων αντιστοιχεί σε περίπου 300 κιλά ξυλείας.

«Ήταν πολλά τα δέντρα που προσβλήθηκαν στη δυτική πλευρά του δάσους, στο Ρετζίκι και τις υπόλοιπες περιοχές όπου εργαζόμαστε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, γι’ αυτο και συγκεντρώσαμε τόσα καυσόξυλα» ανέφερε ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού «Άνω Σταυρού», Μαργαρίτης Μαργαρίτης.

Ο κ. Τσίτσος επισήμανε ότι «ο κύριος όγκος των ξερών δέντρων έχει απομακρυνθεί από το Σέιχ Σου. Η ξυλεία θα μεταφερθεί με φορτηγά στο εργοστάσιο και υπάρχει και μηχάνημα θρυμματισμού των κλαδιών που έχουν μείνει στο δάσος. Έχουν μείνει κάποια “μπαλώματα”, δηλαδή κάποια τμήματα που πρέπει να καθαρίσουμε και να αραιώσουμε για να συντηρηθεί το δάσος» είπε.

Αν και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοτόμησης σε ποσοστό που αγγίζει το 90% της προσβεβλημένης δασικής έκτασης, ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού διευκρίνισε ότι δε θα φύγουν οι δασεργάτες από το Σέιχ Σου.

«Θα παραμείνουμε εδώ, προκειμένου να επέμβουμε, εάν χρειαστεί. Τόσα χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά, δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο, το φλοιοφάγο αυτό έντομο έκανε πολύ μεγάλη ζημιά» είπε ο κ. Τσίτσος. «Εργαζόμαστε τώρα κάτω από την περιφερειακή οδό, κοντά στα σπίτια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην ενοχλούμε τους κατοίκους, αλλά είναι και δύσκολο να δουλεύουμε το μεσημέρι με 30 βαθμούς Κελσίου, που με τα αλυσοπρίονα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς» εξήγησε ο ίδιος.

«Κλέβουν τα ξύλα»

Στο μεταξύ, έναν τόνο ξυλείας έκλεψαν άγνωστοι από τα σημεία όπου συγκεντρώνουν τα καυσόξυλα οι υλοτόμοι, κατήγγειλε στο Δασαρχείο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», Ευθύμης Τσίτσος (δείτε ΕΔΩ).

Πηγή: ΑΜΠΕ



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading