Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είχε χθες αντιπροσωπεία του WWF Ελλάς. Σε συνέχεια του χθεσινού σημειώματος προς τη νέα κυβέρνηση τα θέματα που συζητήθηκαν με τον υπουργό ήταν τα εξής:
- Διαφανής επανεξέταση της σκοπιμότητας και των κινδύνων από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε γενναίες και αναγκαίες αποφάσεις απεμπλοκής της χώρας από τις συμφωνίες με τις πετρελαϊκές εταιρείες.
- Αναδιαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να ικανοποιεί τον στόχο του στόχου περιορισμού της υπερθέρμανσης στον 1,5οC και του μηδενισμού των εκπομπών, μέσα από την άμεση απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνωση της πορείας προς μια δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
- Διάσωση της ΔΕΗ με άμεση απεξάρτηση του παραγωγικού της χαρτοφυλακίου από τον πολλαπλά ζημιογόνο λιγνίτη και στροφή της προς ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην καθαρή ενέργεια, την αποθήκευση και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης.
- Αναβάθμιση του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων με ίδρυση ανεξάρτητης αρχής περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων ή υπαγωγή του υφιστάμενου σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος στην υπό ίδρυση Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η πολιτική ανεξαρτησία του κρίσιμης σημασίας θεσμού των επιθεωρήσεων για την επίτευξη υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής συμμόρφωσης πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα.
- Στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης διαχειριστικών αποφάσεων. Με δεδομένη την πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο λόγω ελλιπούς εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ για το δίκτυο Natura 2000, είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης των αναγκαίων στόχων διατήρησης και μέτρων που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε αυτούς τους προστατευόμενους πυρήνες βιοποικιλότητας.
Το WWF Ελλάς εκπροσώπησαν ο διευθυντής της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας και η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής Θεοδότα Νάντσου.
ΚατηγορίεςΠεριβάλλον
Αφήστε μια απάντηση