Μυκητολογική προσβολή των πλατάνων της νήσου Ρόδου

Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» στις 28-5-2019 με τίτλο «Μύκητας-δολοφόνος στα πλατάνια της Ρόδου» η Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου ενημερώνει τους πολίτες ότι δεν εντοπίζονται κρούσματα μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στο νησί της Ρόδου.

Το ανωτέρω συμπέρασμα τεκμηριώνεται από συστηματικές μακροσκοπικές επισκοπήσεις των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της Υπηρεσίας μας, που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της υγείας των δασικών δέντρων στο νομό Δωδεκανήσου, και από σχετική γνωμάτευση του εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων που αφορά σε δείγματα που ελήφθησαν από προσβεβλημένα άτομα πλατάνου στην πόλη της Ρόδου.

Η ασθένεια που εντοπίζεται στα πλατάνια που φύονται κατά κύριο λόγο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου είναι το ωίδιο του πλατάνου που προκαλείται από τον μύκητα Erisyphe platani και ο οποίος δεν προκαλεί ξήρανση των δέντρων αλλά μειώνει σημαντικά την λειτουργική και αισθητική τους αξία λόγω της χλώρωσης και πτώσης των φύλλων και ήδη από το προηγούμενο έτος η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου εφαρμόζει ψεκασμούς με κατάλληλα βιολογικά σκευάσματα προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο.

Αντιθέτως το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, για το οποίο ευθύνεται ο μύκητας Ceratocystis platani, είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια δασικών δένδρων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχοντας τη δυνατότητα να νεκρώσει δένδρα πλατάνου κάθε μεγέθους και ηλικίας. Λόγω της σοβαρότητας της προσβολής και της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προειδοποιούμε τους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη υλοτομία, κλάδευση και πλήγωση δένδρων πλατάνου, την είσοδο μηχανημάτων σε περιοχές με πλατάνια και, σε περίπτωση που οι επεμβάσεις είναι αναγκαίες, να χρησιμοποιούνται μόνο μηχανήματα και εργαλεία που έχουν απολυμανθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου στα τηλ. 2241043693 (κ. Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος) και 2241043682 (κ. Πλιάκος Εμμανουήλ-Πάρης).

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Χλωρίδα

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: