Μεταφορά αγριόχοιρων και ΑΠΧ: Σκληρή απάντηση των κυνηγών στο ΥΠΑΑΤ – Απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση απ’ την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) για το θέμα της μεταφοράς των θηρευμένων αγριόχοιρων από τους κυνηγούς.  

Ένα έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) δημιουργεί ένταση στη συνεργασία των κυνηγετικών οργανώσεων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της συμβολής των κυνηγών στη πρόληψη μετάδοσης του ιού της της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ). Η ΚΣΕ υποστηρίζει ότι το έγγραφο αυτό χαρακτηρίζεται από μονομέρεια που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες στις σχέσεις της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας με την κοινωνία των κυνηγών.

Όλα ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα όταν η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, με έγγραφό της προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, εφιστούσε την προσοχή στην αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από πλευράς όλων των κυνηγών κατά τη θήρα και τη διαχείριση των αγριόχοιρων για την αποφυγή διασποράς του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων. Τόνιζε, ιδιαίτερα, ότι η έκθεση των θηρευμένων αγριόχοιρων ως «τρόπαια» σε ανοικτά οχήματα μεταφοράς, χωρίς συσκευασία, και χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο βιοασφάλειας, θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση εισόδου του ιού στη χώρα.

Για το ίδιο θέμα:
Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων – Κυρώσεις – Επιχορήγηση κυνηγών

Στην απάντησή η ΚΣΕ χαρακτηρίζει ως “μία ατελέσφορη ενέργεια”, την κοινοποίηση αυτού του εγγράφου, “που υπονομεύει τη συνεργασία των δύο πλευρών και είναι πιθανό να αναστείλει τη διάθεση των Κυνηγετικών Συλλόγων και των απλών κυνηγών να συνδράμουν εθελοντικά τις προσπάθειες της Πολιτείας στην αναχαίτιση της νόσου, όπως κάνουν μέχρι σήμερα”. Υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των δυο μερών, δεν ζητήθηκε έτερος τρόπος μεταφοράς των θηρευμένων αγριόχοιρων από τους κυνηγούς και σε καμία οδηγία που έχει εκδοθεί από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και έχει διανεμηθεί στους κυνηγούς, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη μεταφορά των αγριόχοιρων. Θέτοντας το ερώτημα, πώς ακριβώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν θηρευμένα ζώα 70 – 100 κιλών από το πεδίο έως την εγκατάσταση όπου θα γίνει η διαχείριση και η εκδορά τους;

Για στοχοποίηση των απλών κυνηγών που συνδράμουν εθελοντικά, κάνει λόγο η ΚΣΕ, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή που η Πολιτεία ζητάει από τους κυνηγούς να εντατικοποιήσουν τη θήρα και την κάρπωση των αγριόχοιρων, το έγγραφό του ΥΠΑΑΤ περιορίζει ουσιαστικά το κυνήγι του είδους μόνο σε όσους διαθέτουν κλειστά αυτοκίνητα! Και αυτό το κάνει έξω και πέρα από οτιδήποτε έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί στις επανειλημμένες συναντήσεις και ενημερώσεις που έχουν γίνει με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και με έναν απειλητικό τρόπο που υπαινίσσεται πρόστιμα και διώξεις εις βάρος των κυνηγών.

Χαρακτηριστικά, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι «το έγγραφο περισσότερο θέτει ζητήματα “αισθητικής” παρά επιστημονικής πρακτικής ή αναγκαιότητας. Όμως, η πανώλη των χοίρων δε μεταδίδεται δια της οράσεως φωτογραφιών και είναι λάθος το έλασσον να αντιμετωπίζεται ως μείζον, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που είσοδος της νόσου δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας».ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: