Κήρυξη αιωνόβιας δρυός ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»

(xristos dimadis – https://mapio.net)

«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» χαρακτηρίστηκε η αιωνόβια δρυς (είδος Quercus petraea) που βρίσκεται στη Λόχμη Γρεβενών στη θέση «Λόφος» πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Ταξιαρχών, 1 χλμ ΝΔ του οικισμού Λόχμης.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η εν λόγω δρυς έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • ηλικία 870 έτη περίπου (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη),
  • ύψος 24 m, διάμετρος (στο στηθαίο ύψος) 172 cm (1,72 m),
  • περιφέρεια κορμού (στο στηθαίο ύψος) 540 cm (5,4 m),
  • ύψος έναρξης κόμης 3 m,
  • μήκος και πλάτος κόμης (σε εδαφική κάτοψη) 23,5 m και 22,5 m αντίστοιχα.

Το δένδρο, όπως αναφέρεται και στην Ειδική Έκθεση Προστασίας, είναι υγιές αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική, πολιτισμική αξία και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου και θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το συγκεκριμένο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Σχετικό αρχείο:
Απόφαση αριθμ. 155583/17.10.2019 (Β´ 3940) Κήρυξη αιωνόβιας δρυός στη Λόχμη του Δήμου Γρεβενών Π.Ε Γρεβενών ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης»

.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 29.10.2019

follow_fb.gifΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Χλωρίδα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: