Υπουργείο Εργασίας: Η απάντηση για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα

Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί στη Βουλή αρκετές ερωτήσεις βουλευτών με θέμα την παράτασης της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν ως αποδέκτη, κυρίως, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα) αλλά και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μια από αυτές τις ερωτήσεις ήταν και αυτή που συνυπογράφουν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και απαντήθηκε στις 17 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στην απάντησή του το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι αναγνωρίζει την προσφορά των, μέσω του Προγράμματος του ΟΑΕ∆, απασχολούμενων στην αντιπυρική προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Γνωστοποιεί επίσης ότι επί του ζητήματος της παράτασης του προγράμματος, η Βουλή έλαβε προφορική ενημέρωση από το συνερωτώμενο και καθ ́ υλην αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στις 3/10/2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι μετέπειτα απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα παραπέμπουν στην ενημέρωση της 3ης Οκτωβρίου.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής (3/10) διαβάζουμε ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ν. Μηταράκης, απάντησε στις επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) και του κ. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ). Επειδή οι ερωτήσεις ήταν σχεδόν ταυτόσημες δόθηκε μια κοινή απάντηση και στις δύο. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας:

  • Σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έρχονται να καλύψουν ειδικά έργα που κάνουν οι δήμοι ή τα Υπουργεία για ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Σε περίπτωση παρατάσεως αυτών των προγραμμάτων διακόπτεται η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον καλύπτονται αποκλειστικά από τον εθνικό προϋπολογισμό.
  • Προκηρύσσονται με συγκεκριμένους όρους και κανόνες και με συγκεκριμένη διάρκεια. Όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, διακόπηκε.
  • Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα τριάντα πέντε χιλιάδων ωφελούμενων, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.
  • Τα προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπόριο ελπίδας προς ωφελούμενους, οι οποίοι ξεκινάνε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης διάρκειας και μετά βρίσκονται αντιμέτωποι για πάρα πολλά χρόνια στα δικαστήρια και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο από αυτά τα προγράμματα να μονιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας.
  • Δεν τίθεται θέμα κενού τετραμήνου, όπως τέθηκε από τον κ. Κεγκέρογλου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα προγράμματα, δεν σχεδιάζονται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένα υποπρογράμματα, όπως το πρόγραμμα που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Λόγω της έξαρσης που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στις δομές, τίθεται εκεί ένα θέμα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ των προγραμμάτων, αυτό το τετράμηνο που ειπώθηκε πριν. Είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει και θα λάβει σχετικές αποφάσεις αρκετά σύντομα. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της δασικής προστασίας έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα. Βέβαια, μπαίνουμε αυτή τη στιγμή στη μη αντιπυρική περίοδο. Έχουμε ζητήσει από τους δήμους και τις περιφέρειες τα σχόλιά τους για τις ανάγκες που υπάρχουν.

– Το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής ΚατηγορίεςΑπασχόληση

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: