Β. Αποστόλου: Κοινωφελές πρόγραμμα, δασεργάτες και δασικοί συνεταιρισμοί

Στους εργαζόμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, στη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.).

Με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση κυρώθηκε η από 30.09.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας” (Α΄ 145). Με το άρθρο 3 της Π.Ν.Π., η προθεσμία προσαρμογής των υφισταμένων Δασικών Συνεταιρισμών παρατάθηκε για ένα εξάμηνο, έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι συμφωνεί με την παράταση αλλά «δεν θα φτάσει όμως ούτε αυτό το εξάμηνο, ούτε κι άλλα εξάμηνα, όχι μόνο γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα, αλλά και γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει». 

Περαιτέρω εξήγησε ότι μία από τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν εντός της νέας προθεσμίας είναι  η απόκτηση από τα προς ένταξη μέλη στο Συνεταιρισμό της ιδιότητας του δασεργάτη, δηλαδή πιστοποιητικού δεξιότητας στις δασικές εργασίες από τη Δασική Υπηρεσία. Κι εδώ αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την τοποθέτησή του:

«Τα προς ένταξη μέλη στο Συνεταιρισμό πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του δασεργάτη, δηλαδή πιστοποιητικό δεξιότητας στις δασικές εργασίες από τη Δασική Υπηρεσία. Πως υλοποιούσαμε εμείς ως Κυβέρνηση αυτή την προϋπόθεση; 
 
Εδώ και 2 οχτάμηνα εκπαιδεύουμε στην πρόληψη με ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών 5.000 ανέργους των παραδασόβιων περιοχών μέσα από ένα κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με στόχο να έχουμε όσο γίνεται περισσότερους δασεργάτες. 
 
Τι κάνατε εσείς τώρα; Τώρα μάλιστα που τα Δασαρχεία πήραν οδηγίες για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της δέσμευσης του προγράμματος για τη χορήγηση του πιστοποιητικού; Δεν προχωράτε στη παράταση της απασχόλησής τους. Και δυστυχώς όταν ξεκινήσει η επόμενη αντιπυρική περίοδος δεν θα έχουμε στην πιο απαραίτητη δασική εργασία, που είναι η πρόληψη, αυτούς που εκπαιδεύσαμε για το σκοπό αυτό. 
 
Η ευθύνη σας είναι τεράστια. Δεν έδειξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος κανένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων». 


ΚατηγορίεςΑπασχόληση, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: