Αποστόλου για δασικούς χάρτες: «Κατέρρευσε στο ΣτΕ ο τρόπος που επιχειρήθηκε να λυθούν τα προβλήματα»

Στο θέμα της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών αναφέρθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, στη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.).

Με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου παρατείνεται, κατά ένα (1) μήνα, ήτοι από τη λήξη της έως τις 30-11-2019, η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων, κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών σε περιοχές που αυτοί έχουν αναρτηθεί από 19-10-2018 έως και 1-3-2019 και η εν λόγω προθεσμία λήγει στις 31-10-2019.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «η μέχρι σήμερα διαδικασία επικύρωσε μεν μερικώς τα υπάρχοντα δάση, που βέβαια προστατεύονται και χωρίς τους χάρτες, αλλά ανέδειξε εκατοντάδες χιλιάδες προβλήματα, τα οποία στο σύνολό τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί». Όσο αφορά τις πρόσφατες, σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επισήμανε ότι «κατέρρευσε στο ΣτΕ ο τρόπος που επιχειρήθηκε να λυθούν τα προβλήματα. Όλες οι διαδικασίες από τις εξαγορές μέχρι τις οικιστικές πυκνώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές». 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου:

«Κι έρχομαι στους δασικούς χάρτες. 

Ανέδειξαν προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί, από την απελευθέρωση της χώρας μας μέχρι σήμερα, προβλήματα που σχετίζονται με τις μορφές, το χαρακτήρα, τις χρήσεις γης και εμμέσως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βεβαίως και είναι υψίστης σημασίας η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά η μέχρι σήμερα διαδικασία επικύρωσε μεν μερικώς τα υπάρχοντα δάση, που βέβαια προστατεύονται και χωρίς τους χάρτες, αλλά ανέδειξε εκατοντάδες χιλιάδες προβλήματα, τα οποία στο σύνολό τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί. 

Και οι λόγοι βασικά είναι τρείς: ο πρώτος η αδυναμία στήριξης των σχετικών Επιτροπών ,που προσφεύγουν οι πολίτες, από τη Δασική Υπηρεσία που είναι πλήρως αποδεκατισμένη, ο δεύτερος η απροθυμία των πολιτών να προσφύγουν στις Επιτροπές – δεν μπορεί να καταλάβει ο αγρότης ότι το ελαιοπερίβολο που κληρονόμησε από το παππού του, το πατέρα του είναι δασικού χαρακτήρα έκταση κι ως τέτοια υπόκειται στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου – και ο τρίτος ο πιο δύσκολος, είναι ότι κατέρρευσε στο ΣτΕ ο τρόπος που επιχειρήθηκε να λυθούν τα προβλήματα. Όλες οι διαδικασίες από τις εξαγορές μέχρι τις οικιστικές πυκνώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές. 

Ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός ότι στόχος του είναι να θεωρηθούν και να αναρτηθούν οι Δασικοί Χάρτες εντός του Ιανουαρίου του 2020 και για το υπόλοιπο 50% της χώρας, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι χάρτες, για όλες τις περιοχές. Η ανάρτηση είναι σωστή γιατί αναδεικνύει τα προβλήματα, το ζήτημα είναι πως η μερική κύρωση αποφεύγει τη λύση, όπως και η υπάρχουσα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται. 

Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες. 

Εστί όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία η χώρα να ολοκληρώσει και να κυρώσει τους δασικούς χάρτες, πρέπει να δοθούν λύσεις. Λύσεις υπάρχουν, θέλουν δουλειά, μεθόδευση και διάλογο με όλη την κοινωνία και τις δομές του κράτους και της Δικαιοσύνης. 

Για παράδειγμα, στους δασωθέντες αγρούς μπορούμε να απεμπλέξουμε το ιδιοκτησιακό από την μορφή, αφού ούτως ή άλλως το ίδιο το Δημόσιο δέχεται ότι η έκταση το 1945 ήταν αγροτική και κατά συνέπεια δεν είναι δημόσια. 

Υπήρξε από πλευράς της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένη ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως υπήρξε πρόταση για ρύθμιση και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιώτικων και παραθαλάσσιων περιοχών. 

Μπορούμε να βρούμε λύσεις… 

Εμείς θέλουμε το έργο ορόσημο για τη χώρα μας να ολοκληρωθεί, για να αποκτήσει το βασικό εργαλείο που προστατεύει το περιβάλλον, κατοχυρώνει την δημόσια περιουσία και δημιουργεί καθαρό ορίζοντα για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στη χώρα μας με καθαρούς όρους.».

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: