Αίτημα Ανανέωσης συμβάσεων των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

«Αίτημα Ανανέωσης των συμβάσεων του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29, σε Υπουργεία και Εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών»

Από τους πρώτους μήνες του 2019, ξεκίνησε η υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ που αφορούσε την απασχόληση 5.500 ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29, σε Υπουργεία και Εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς. Μέρος των απασχολουμένων σε αυτό το πρόγραμμα τοποθετήθηκε στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο 11/2018 (ΑΔΑ: 7ΜΛ34691Ω2-ΛΟΒ), έχει διττό στόχο:

Α) την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και

Β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού (brain drain) νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ο διττός στόχος του προγράμματος δυστυχώς ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Δεν αντιμετωπίστηκε η ανεργία των νέων πτυχιούχων, καθώς σύντομα θα είναι και πάλι άνεργοι και δε θα δικαιούνται οι πλειοψηφία αυτών τακτική επιδότηση ανεργίας,
  • Η διαρροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain) δεν αποφεύγεται με τη διαιώνιση της ανασφάλειας των νέων επιστημόνων (κυκλική εναλλαγή ανέργων με τη σύναψη ολιγόμηνων συμβάσεων, συμβάσεις μερικής απασχόλησης κλπ) καθώς και την εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας.

Παράλληλα, η πραγματικότητα της υπάρχουσας καθημερινότητας στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι η εξής: τραγική υποστελέχωση και έλλειψη μονίμου προσωπικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 4519/2018 δημιουργήθηκαν 8 νεοσύστατοι Φορείς Διαχείρισης και αυξήθηκε η χωρική αρμοδιότητα των 28 ήδη υπαρχόντων (σε κάποιους φορείς υπερδιπλασιάστηκε), χωρίς εξασφάλιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και χωρίς την πρόσληψη νέου για τις αυξημένες αρμοδιότητες που δημιουργήθηκαν.

Πραγματική ανάσα στην καθημερινότητα της δουλειάς στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών δώσαμε οι ωφελούμενοι – εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ για τους 5.500 άνεργους πτυχιούχους. Συγκεκριμένα, διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και την ειδική εμπειρία που πλέον αποκτήσαμε στους φορείς όπου τοποθετηθήκαμε, καθώς το χρονικό διάστημα για το οποίο κληθήκαμε να εργαστούμε εκεί, καλύψαμε, κατ’ ουσίαν, πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές μάλιστα, πρόκειται να αυξηθούν σύντομα, εφόσον ενταχθούν (και αρχίσουν να υλοποιούνται, όπως προβλέπεται) οι σχετικές προτάσεις των Φορέων σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ΥΜΕΠΕΡΑΑ, INTERREG, Επιχειρησιακά Προγράμματα Περιφερειών κ.α.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νεοσύστατων Φορέων Διαχείρισης λειτουργούν αποκλειστικά με ωφελούμενους – εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ των 5.500 πτυχιούχων ανέργων, καθώς προηγουμένως δεν υπήρχε προσωπικό στους εν λόγω φορείς.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ζητούμε την ανανέωση των συμβάσεών μας για τουλάχιστον ένα έτος, όπως συνέβη άλλωστε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο αντίστοιχο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ των 4.000 στην Υγεία. Κρίνουμε αναγκαία την παραμονή μας στους Φορείς Διαχείρισης, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος των 5.500 ανέργων πτυχιούχων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών:

Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας
Εθνικού πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής
Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»
Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Εθνικού Δρυμού Οίτης
Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης
Λίμνης Παμβώτιδας
Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας
Δυτικής Μακεδονίας
Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
Αμβρακικού Κόλπου και Λευκάδας
Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου
Εθνικού Δρυμού Παρνασσού
Δέλτα ΈβρουΚατηγορίεςΑπασχόληση, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , ,

1 reply

  1. Δύο μέτρα και δύο σταθμά…..όσοι εποχικοί που εργαζόμαστε και εργαζόμασταν παλαιότερα σε Δασαρχεία και Δήμους και αλλού τα…. κορόιδα. Ότι θέλει ο καθείς ζητάει καταστρατηγόντας το νόμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: