Πριμ 100 ευρώ στους κυνηγούς για κάθε νεκρό αγριόχοιρο

Την δυνατότητα επιχορήγησης με το ποσό των 100 € για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό οι κυνηγοί των συνεργειών δίωξης και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης, προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ.

Με την ΚΥΑ 3067/297195/2019 (Β’ 4270) εγκρίθηκε η λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων καθώς και μέτρων επιτήρησης και ελέγχου για την πρόληψη εισόδου και περαιτέρω διασποράς της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε δυο περιοχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται κοντά στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας όπου στις 24.10.2019 επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου, σε απόσταση 1,2 χλμ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα όρια των δυο περιοχών που λαμβάνονται τα ειδικά μέτρα (Υποπεριοχή I και ΙΙ) περιγράφονται αναλυτικά στο παράρτημα της εν λόγω ΚΥΑ.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει η ΚΥΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές (Υποπεριοχή I και ΙΙ) είναι και η απαγόρευση οποιασδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της θήρας –πλην της θήρας αγριόχοιρου-, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών, του αγροτουρισμού και της βόσκησης εκτρεφόμενων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα). Η θήρα του αγριόχοιρου επεκτείνεται και διενεργείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Πρόσβαση στις δύο περιοχές (Υποπεριοχή I και ΙΙ) έχουν μόνο οι υπάλληλοι των αρμοδίων αρχών, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και τα μέλη των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων και των κυνηγετικών ομάδων, τα οποία (συνεργεία και ομάδες) θα δραστηριοποιούνται καθημερινά στην περιοχή, με σκοπό τον εντοπισμό και συλλογή πτωμάτων νεκρών αγριόχοιρων για την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος της ΑΠΧ και τη λήψη άμεσων μέτρων με τη θήρα ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους.

Οι κυνηγοί των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών είναι δυνατό να επιχορηγούνται με το ποσό των 100 €, για κάθε αγριόχοιρο που θηρεύουν ή ανευρίσκουν νεκρό και από πιστώσεις του Προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέ- ρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ανάθεση και η αποπληρωμή του έργου και των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί μέσω της επιλογής αναδόχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα εφαρμοζόμενα μέτρα, καθώς και τα ακριβή όρια των δυο περιοχών, στη σχετική ΚΥΑ που ακολουθεί:

ΚΥΑ 3067/297195/19.11.2019 (ΦΕΚ Β´ 4270) Λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Δράμας
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [533.78 KB]ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: