Απαγόρευση θήρας, υλοτομίας, βόσκησης και αγροτουρισμού σε περιοχές των ΠΕ Δράμας και Ξάνθης

Στην απαγόρευση οποιαδήποτε ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της θήρας -πλην της θήρας αγριόχοιρου-, της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών, του αγροτουρισμού και της βόσκησης εκτρεφόμενων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα), σε δυο περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο λήψης μέτρων επιτήρησης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.

Πιο αναλυτικά, με κοινή απόφαση τεσσάρων υπουργείων (ΚΥΑ) εγκρίθηκε η λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων καθώς και μέτρων επιτήρησης και ελέγχου για την πρόληψη εισόδου και περαιτέρω διασποράς της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε περιοχές των Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονται πλησίον της επιβεβαιωθείσας εστίας Αφρικανικής Πανώλους στο χωριό Mochure της Βουλγαρίας, σε απόσταση 1,2 km από τα ελληνικά σύνορα.

Σκοπός της απόφασης είναι ο καθορισμός σε τοπικό επίπεδο, για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, ειδικών μέτρων διαχείρισης και περιορισμών, που αφορούν στην επιτήρηση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους (Α.Π.Χ) σε κατοικίδιους, ημίαιμους μη δεσποζόμενους χοίρους και αγριόχοιρους, καθώς και στη λήψη μέτρων στις εκμεταλλεύσεις χοίρων (οικόσιτες και συστηματικές) της περιοχής.

Τα ειδικά διαχειριστικά μέτρα, καθώς και τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που λαμβάνονται, αφορούν ιδίως ενέργειες των Κτηνιατρικών και Δασικών Υπηρεσιών, καθώς και οργανωμένων ομάδων κυνηγών, μελών των συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικών Οργανώσεων, με σκοπό τον έλεγχο, την επιτήρηση και τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων (Α.Π.Χ) και την αποτροπή της εισόδου και διασποράς της νόσου στις Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, με τη λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων (θήρευση) και τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα εφαρμοζόμενα μέτρα, καθώς και τα ακριβή όρια των δυο περιοχών, στη σχετική ΚΥΑ που ακολουθεί:

ΚΥΑ 3067/297195/19.11.2019 (ΦΕΚ Β´ 4270) Λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Δράμας
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [533.78 KB]ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: