Νομιμοποίηση του Ορειβατικού Καταφυγίου «Κισσάβου», στο όρος Όσσα

(athinorama.gr)

Στην νομιμοποίηση του υφιστάμενου ορειβατικού καταφυγίου ΚΙΣΣΑΒΟΥ, του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας με σκοπό να εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειες – Τουρισμού.

Το ορειβατικό καταφύγιο έχει ανεγερθεί μεταξύ των ετών 1939 και 1982, σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 5.8 στρ, σε υψόμετρο 1.512 μέτρων, στη θέση Κάναλος του όρους Όσσα, της Π.Ε. Λάρισας.

Είναι δυναμικότητας 32 κλινών. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αυτού συνιστούν κτίσμα δύο ορόφων με υπόγειο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 730 τ.μ., αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο και Α΄ όροφο (σοφίτα). Εκτός της έκτασης του ορειβατικού καταφυγίου, βρίσκονται, επίσης, οι ακόλουθες κατασκευές: βοηθητικό κεραμοσκεπές κτίσμα αποθήκευσης ειδών χιονοδρομίας, υπόγεια δεξαμενή νερού κάτω από υπάρχουσα φυσική ροή πόσιμου νερού, που χρησιμοποιείται από ορειβάτες και κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς και αγωγός μεταφοράς νερού που εξυπηρετεί το καταφύγιο.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από τη δασική οδό Στόμιο-Καρύτσα-Κάναλος Κισσάβου, από τη δασική οδό Σπηλιά-Κάναλος Κισσάβου και από ορειβατικά μονοπάτια ως εξής: 1. Σπηλιά-Καταφύγιο 2. Αμπελάκια – Καταφύγιο 3. Στόμιο – Καταφύγιο 4. Ανατολή – Καταφύγιο και 5. Καρύτσα – Καταφύγιο.

Η νομιμοποίηση του εν λόγω ορειβατικού καταφυγίου δίνεται με όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική ΚΥΑ. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων νομιμοποίησης του ανατίθεται στο Δασαρχείο Λάρισας.

Σχετική απόφαση:
ΚΥΑ 19691/05.11.2019 (Β’ 4357) Νομιμοποίηση του Ορειβατικού Καταφυγίου «Κισσάβου» στο όρος Όσσα, στη θέση «Κάναλος», της Τ.Κ. Σπηλιάς, Δ.Ε. Νέσσωνος, Δ. Τεμπών, της Π.Ε. Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: